Броят на мигрантите и бежанците, които са пристигнали в Гърция и Италия през 2016 г., тази седмица е надвишил 100 000 души. Това съобщават от Международната организация по миграция. Към 22 февруари само в Гърция от началото на годината са пристигнали 102 547 души. През 2015 г. мигрантите достигнаха 100 000 през юли.

Над 413 мигранти и бежанци са загубили живота си за същия период, като Източно-Средиземноморският маршрут между Турция и Гърция продължава да бъде най-смъртоносен – с 321 загинали мигранти.

Според Международната организация по миграция 42 861 мигранти са достигнали до гръцките острови досега през февруари. Гръцките власти казаха, че разпределението по националности през февруари грубо е 48 % от Сирия, 25 % от Афганистан, 17 % от Ирак, 3 % от Иран и 2 % от Пакистан. Останалите 5 % са от Мароко, Бангладеш, Сомалия и други държави.

Между 11 и 17 февруари Международната организация по миграция е изчислила, че около 7286 бежанци са преминали от Гърция в Македония.

Служители на организацията работят на островите Крит, Самос, Кос и Лесбос. Те работят в тясно сътрудничество с властите за идентифицирането на уязвимите мигранти, включително непридружените непълнолетни, по-възрастните, мигрантите с медицински нужди и семействата с деца.

Междувременно в Италия, след няколко дни без пристигнали мигранти заради бурното море, общо 940 мигранти са били спасени за един ден – на 22 февруари край Сицилия. Повечето от тях са от Субсахарска Африка. Много бягат от Либия заради влошаващата се сигурност в страната, където често стават жертви на насилие.

От началото на годината 7507 мигранти са пристигнали по море в Италия. Броят им грубо е същият като миналата година.