Над 300 000 души са починали от коронавирус в Европа ат началото на пандемията, съобщава "Ройтерс".

Опасенията са, че броят на новозаразените и на смъртните случаи ще продължавва да расте заради наближаващата зима въпреки надеждите за нова ваксина.

С едва 10% от населението на света Европа представлява почти четвърт от обще 1,2 милиона смъртни случая в световен мащаб. Напрежението в здравната система вече се усеща дори в добре оборудваните болници.

Заради ръста на случаите на COVID-19 от лятото насам редица правителства отново затегнаха мерките.

В Европа са регистрирани около 12,8 милиона случая на заразени и около 300 114 смъртни случая. През изминалата седмица новите случаи са около 280 000 на ден, което е с 10% повече спрямо седмица по-рано и представлява малко над половината от всички нови коронавирусни инфекции, отчетени в световен мащаб.

Испания с над 400 починали за денонощие

Испания с над 400 починали за денонощие

Близо 17 400 нови случая във вторник

Великобритания е с най-много жертви в Европа - около 49 000. Здравните експерти обаче предупредиха, че при сегашната средна стойност от над 20 000 нови случая дневно страната ще надхвърли своя "най-лош случай" от 80 000 жертви.

Франция, Испания, Италия и Русия също съобщават за стотици смъртни случаи на ден и заедно петте държави представляват почти 3/4 от общия брой смъртни случаи.

Франция с близо 2 млн. случая на COVID

Франция с близо 2 млн. случая на COVID

Рекордна безработица отбеляза страната

Франция, която е най-засегнатата държава в ЕС, отчита над 48 700 инфекции на ден през последната седмица. Здравните власти в Париж миналата седмица предупредиха, че 92% от капацитета на интензивното отделение там вече е зает.

Изправени пред подобен натиск белгийските и холандските болници са принудени да изпратят някои от тежко болните си пациенти за лечение в Германия.

В Италия среднодневните нови случаи са сред най-високите от началото на пандемията - над 32 500. Смъртните случаи се увеличават с над 320 на ден през последните три седмици.