Повече от 40% от британците имат финансови проблеми или страдат от лошо здраве, което е рязко увеличение спрямо миналата година, предизвикано от пандемията COVID-19, съобщи британската агенция за финансово ръководство -FCA в четвъртък, съобщава "Ройтерс". 

FCA заяви, че в момента във Великобритания има 27,7 милиона пълнолетни, засегнати от ниска финансова устойчивост, лошо здраве или други скорошни негативни събития от живота, спрямо 24 милиона през февруари 2020 г., месец преди страната да влезе в първата си блокада за борба с пандемията. Общото население на Великобритания е 67 милиона.

Борис Джонсън ще облага печалбите на онлайн търговците

Борис Джонсън ще облага печалбите на онлайн търговците

Средствата ще се използват за справяне с пандемията

Потребителите с твърде много дългове за управление или ниски нива на спестявания или нестабилни печалби са се увеличили от 10,7 милиона на 14,2 милиона през 2020 г., обяснява FCA.

Очаква се над 13 милиона души едва да оцеляват, като мнозина казват, че се очаква да поемат повече дългове, да съкратят най-важното или да използват хранителни банки, се казва в съобщението.

"Вероятно картината ще се влоши, след като проведохме проучването", коментира Ниша Арора, директор на FCA за политика на потребителите и търговията на дребно.

Криза в Британия - ООН храни британски деца за първи път в историята си

Криза в Британия - ООН храни британски деца за първи път в историята си

Заради Covid-19 на Острова има 2,4 млн. деца, застрашени от глад

За да облекчи финансовите проблеми заради COVID-19, най-тежкият икономически спад през последните 300 години, правителството каза на банките да предлагат платени "ваканции" с месеци по ипотечни кредити, кредитни карти и други форми на кредит.

Всеки шести с ипотека или 3,2 милиона души приеха отсрочване на плащането.

Изтичането на мерките за облекчение тази година вероятно ще предизвика повече финансови затруднения за хората, а зам.-управителят на Bank of England Сам Уудс предупреди миналата седмица, че тепърва предстои най-лошото за банките, които са предоставили мерките.

Финансовият министър Риши Сунак е под натиск да направи повече за защита на икономиката и да финансира борбата срещу COVID-19 в бюджета за 3 март, след като вече увеличи разходите и намали данъците с над 280 милиарда лири (385 милиарда долара).

На Острова беснеят - Брекзит намалил износа за ЕС с 68%

На Острова беснеят - Брекзит намалил износа за ЕС с 68%

Правителството пренебрегнало призиви на превозвачите