Износът през британски пристанища за ЕС е спаднал със зашеметяващите 68% през миналия месец в сравнение с януари 2020 г., което предимно се дължи на проблеми, причинени от Брекзит, разкрива Observer.

Полицията в Северна Ирландия притеснена от взривоопасната атмосфера заради Брекзит

Полицията в Северна Ирландия притеснена от взривоопасната атмосфера заради Брекзит

Полицейските патрули бяха засилени

За драматичния спад на товарите, пренасяни с фериботи и през Английския канал, е информиран британският министър Майкъл Гоув от асоциация на превозвачите след проучване. В писмо до Гоув от 1 февруари шефът на асоциацията Ричард Бърнет пише, че през последните месеци многократно са предупреждавали за проблеми и са призовавали да се приемат мерки, за да се ограничат затрудненията, но като цяло са били пренебрегвани.

Конкретно той е заявил ясно през миналата година, че има спешна нужда от увеличаване на броя на митничарите, за да помогнат на фирмите да се справят с допълнителната документация. Броят им сега е около 10 000, което е 1/5 от това, което асоциацията е поискала заради многото изисквани документи, които износителите трябва да представят.

Нарастващо недоволство в Северна Ирландия заради споразумението за Брекзит

Нарастващо недоволство в Северна Ирландия заради споразумението за Брекзит

Недоволството по-конкретно е сред юнионистите

Бърнет коментира пред Observer, че в допълнение към 68-процентния спад на износа около 65-75% от камионите от ЕС са се връщали празни, защото не е имало стоки за тях, с които да се върнат поради две причини - задържане от Обединеното кралство или някои британски компании временно или за постоянно са спрели износа за Общността.

Според статистиката британският износ за ЕС през 2019 г. е бил в размер на 294 милиарда британски лири (43% от целия британски износ), докато вносът от ЕС е бил за 347 милиарда лири (52% общо). По-голямата част от износа за ЕС от Великобритания е през пристанищата, а не по въздух.