Повече от 700 души, участвали в антиправителствените протести в Куба миналата година, са обвинени в престъпления, сред които подстрекателство към бунт, вандализъм, кражба и нарушаване на обществения ред. Това предаде BBC.

Прокуратурата в Куба съобщи, че 172 души вече са били осъдени, без да дава подробности. Семейства и активисти критикуват процесите като несправедливи и твърдят, че присъдите не съответстват на обвиненията.

Стотици хора бяха арестувани след демонстрациите на острова, най-масовите от десетилетия насам. През юли миналата година хиляди хора излязоха на улицата, за да изразят гнева си от недостига на храна и лекарства, повишаването на цените и справянето на правителството с пандемията.

Изявлението на прокуратурата е първото официално потвърждение на съдебните процеси. В него се казва, че обвиненията са повдигнати на общо 710 души, като повечето от тях са задържани в ареста в очакване на съдебните процеси.

Сред обвиняемите са 55 души на възраст между 16 и 18 години, тъй като в Куба хората могат да бъдат съдени като възрастни от 16-годишна възраст.

Актуализираните данни бяха съобщени след редица оплаквания от страна на семейства и активисти относно липсата на прозрачност на масовите съдебни процеси и дългите срокове на лишаване от свобода.

Арестуват дисиденти и журналисти на протестите в Куба, има убити и ранени

Арестуват дисиденти и журналисти на протестите в Куба, има убити и ранени

Достъпът до интернет е ограничен…