Кметът на Хамбург Олаф Шолц заяви, че атаката е била мотивирана от "омраза" и добави, че заподозреният нападател неуспешно е търсел убежище, а депортирането му е блокирано, защото му липсвали документи за самоличност, съобщава The Telegraph.

"Аз съм възмутен от атаката ... Изклучително ме ядосва фактът, че извършителят изглежда е лице, което претендира за закрила в Германия, а след това обърна омразата си към нас", коментира Шолц.

Позовавайки се на източници от силите за сигурност в Берлин, вестник Der Tagesspiegel съобщи, че 26-годишният извършител е известен на полиция като ислямист. Агенция ДПА съобщи, че органите за сигурността разследват доказателствата, че мъжът има салафистки връзки.

"Заодозреният избяга от супермаркета след атаката, но хора тичаха след него с импровизирани оръжия, столове и пръчки ... те го последваха по странична улица", разказва свидетелят Ралф пред "Билд".

"Хората гонеха убиеца със столове и ги хвърляха върху него", коментира пред ДПА свидетел. Гражданите са ранили нападателя, докато го обезвреждат и преди да го предадат на полицията, допълват свидетели.

Нападателят от Хамбург е 26-годишен и е роден в Обединените арабски емирства

Нападателят от Хамбург е 26-годишен и е роден в Обединените арабски емирства

50-годишен мъж е убит и шест души са ранени при атака с нож в супермаркет в Хамбург

Припомняме, че 50-годишен мъж е убит и шест души са ранени при атака с нож в супермаркет в Хамбург, съобщи германската полиция, цитирана от БиБиСи.

Полицията съобщи, че заподозряният е на 26 години и е роден в Обединените арабски емирства. 

Напдателят атакувал клиентите в супермаркета на случаен принцип. Избягал от магазина и е бил преследван от клиенти и хора извън магазина. Гражданите са го повалили на земята, преди да бъде задържан от полицаи.