Полицията във Финландия разследва нападението в Турку като терористичен акт, съобщава Ройтерс.

Арестуваният минути след нападението вчера заподозрян е от марокански произход и е на 18-годишна възраст.

Стана ясно още, че двамата убити са граждани на Финландия. Между ранените има граждани на Швеция и Италия. В нападението не са пострадали български граждани

Двама убити и 8 ранени след нападение с нож във финландския град Турку
Обновена

Двама убити и 8 ранени след нападение с нож във финландския град Турку

Нападателят е прострелян в крака и заловен

Атаките буквално шокираха скандинавската страна. Там насилствената престъпност е сравнително рядка. Финландия е посочена като най-безопасното място за посещение в Света от Световния икономически форум.

Припомняме, двама загинаха и 8 души бяха ранени при нападението вчера в Турку, Финландия. Полициите успяха да заловят предполагаемия нападател, след като го простреляха в крака.

"Поради получената информация тази нощ, нападението в Турку вече се разследва като акт с терористичен мотив", посочва изявление на Националното следствено бюро в страната.

В страната са засилени мерките за сигурност. В големите градове са увеличени патрулиращите коли.

Общо 6 са задържаните за атаката във Финландия

Общо 6 са задържаните за атаката във Финландия

Основният заподозрян е в болница

Според разкази на свидетели нападението е било шокиращо. "Първото нещо, което чухме, бяха писъци на млада жена. Крещеше като луда, но си помислихме, че младите се забавляват... Но хората започнаха да се движат много и видях мъж с нож в ръка, който намушка една жена", посочва Лаура Лайн, която се е намирала в кафене по време на атаката.

Снимка 308564

Източник: EPA/БГНЕС

Много хора се събраха на мястото на нападението и положиха цветя и свещи в знак на съпричастност към близките на загиналите и ранениети в нападението.