Европейският съюз и Великобритания постигнаха напредък на последния кръг преговори за Брекзит, но не е достатъчен, за да преминат на следващата фаза, свързана с обсъждане на преходен период след Брекзит или бъдещо търговско споразумение.

Няма "достатъчен напредък" в преговорите за Брекзит, обяви Туск в Лондон

Няма "достатъчен напредък" в преговорите за Брекзит, обяви Туск в Лондон

Туск се срещна с Мей в Лондон

Това обявиха главните преговарящи на двете страни, цитирани от Ройтерс и АФП.

"Имахме конструктивна седмица, да, но все още не сме там по отношение постигане на значителен напредък. Необходима е допълнителна работа през следващите седмици и месеци", каза главният преговарящ на ЕС Мишел Барние пред журналисти.

Той похвали "новата динамика", създала се след направените през миналата седмица отстъпки от страна на британския премиер Тереза Мей.

Мей намекна Великобритания да остане в ЕС до март 2021 г.

Мей намекна Великобритания да остане в ЕС до март 2021 г.

Отказа търговски отношения с ЕС по моделите Норвегия и Канада

Мей се надяваше речта във Флоренция да помогне за излизане от тримесечната безизходица по време на преговорите и да помогне за започване на преговори за сключване на споразумение за свободна търговия. Това позволи на Барние да съобщи пред евролидерите, че има "напредък" по три ключови въпроса - правата на гражданите на ЕС на Острова, границата със Северна Ирландия и колко дължи Великобритания на ЕС.

Повечето британци обърнаха гръб на Брекзит

Повечето британци обърнаха гръб на Брекзит

52 на сто от анкетираните 1 447 души подкрепят страната да остане в ЕС

Британският министър за Брекзит Дейвид Дейвис заяви от своя страна, че двете преговарящи държави са постигнали "значителен напредък" по време на четиридневните преговори в Брюксел и повтори желанието си да се насочат към обсъждане на темата за отношенията между Лондон и ЕС след март 2019 г.

Барние подчерта две ключови области, където все още има разногласия.

Първата е за правата на гражданите на ЕС във Великобритания. Той приветства потвърждението на Дейвис, че оттеглянето от договора, гарантиращ правата на 3 милиона граждани на ЕС на Острова, трябва да има "пряк ефект" върху британското законодателство, тоест, че Обединеното кралство няма да може да ги промени чрез ново законодателство. Но ЕС продължава да настоява гражданите също да имат право да подават жалба пред евросъда.

Втората се отнася до парите, които трябва да плати Обединеното кралство. Барние поясни, че Лондон е изяснил предложение от май, че другите 27 страни членки не трябва да губят финансово от Брекзит по време на настоящия бюджетен период на ЕС, който приключва през 2020 г. и че плащанията ще покрият само 2019 и 2020 г. Това според Барние обаче не е достатъчно. Той каза още, че Великобритания трябва да конкретизира какви ангажименти ще поеме. Според Брюксел Великобритания трябва да плати десетки милиарда евро.

"За ЕС единственият път да се достигне до значителен напредък е всички ангажименти, поети от 28-те страни членки, да бъдат изпълнени от 28-те държави", убеден Барние.

Дейвис отказва да посочи конкретна сума, която Лондон може да плати.

Двете страни ще се срещнат отново след две седмици, на 9 октомври. След това Барние ще бъде в позиция дали да препоръча на евролидерите на срещата на върха на 19-20 октомври да пристъпят към търговски преговори.