Полицията в Косово арестува трима етнически сърби, включително двама полицаи тази сутрин. Те са заподозрени в участие в убийството на водещ сръбски политик в северната част на страната, информира АП.

Тримата мъже са арестувани в доминирания от сърби град Митровица, 40 километра северно от столицата Прищина. Те са заподозрени за извършеното през януари убийство на Оливер Иванович, се казва в съобщение на полицията.

Известен сръбски политик убит в Косово

Известен сръбски политик убит в Косово

Оливер Иванович е получил пет огнестрелни рани

Четвърти сърбин е арестуван, тъй като е оказал съпротива на полицията. Един човек се издирва, допълват от полицията.

Косовски медии съобщават, че косовският сръбски политик Милан Радойчич, който според медии е реалният лидер на сърбите в Косово, е в списъка с издирваните хора. Тази сутрин косовската полиция е претърсила дома на заместник-председателя на "Сръбска листа".

Властите поясниха, че са иззети доказателства при разследването на убийството по време на акция на четири места. В съобщение на прокуратурата се отбелязва, че са открити нелегални оръжия и други материали.

Арестите предизвикаха протести на етнически сърби на централния площад в Митровица.

Правителството на премиера Рамуш Харадинай призова за спокойствие и увери, че полицейската операция не е свързана с някакво политическо развитие.

В съобщение във "Фейсбук" Харадинай уверява, че полицейската операция не е насочена срещу етническа или политическа група.

Интерпол отхвърли молбата на Косово за членство

Интерпол отхвърли молбата на Косово за членство

Според сръбски медии 51 държави са гласували против

По-рано тази седмица възникна напрежение, след като Косово не стана член на Интерпол заради интензивно лобиране от страна на Сърбия. Косово наложи 100% мито върху сръбски стоки в очевиден отговор.

Лидерите на етническите сърби в Косово призоваха за спокойствие и помощ от Сърбия и международната общност. Горан Ракич, кмет на Северна Митровица, заяви пред АП, че са създали кризисен център и са призовали международната общност и Сърбия за помощ. Той добави, че е разговарял по телефона със сръбския президент Александър Вучич.

Игор Симич, етнически сръбски депутат в Косово, критикува полицията, че е използвала "прекомерна сила" при арестите.

Сръбското правителство ще проведе извънредно заседание, за да обсъди кризата. Вучич поиска среща с шефовете на армията, полицията и службите.