Когато става въпрос за космически заплахи, вниманието никога не е прекомерно, затова NASA и FEMA заедно с някои международни групи, провеждат учение за това, което ще последва в случай, че астероид, комета или друг близък до Земята обект (NEO) се приближат достатъчно за сблъсък с планетата, съобщава СиЕнЕн.

Това природно бедствие е много малко вероятно да се случи, но би било катастрофално, коментираха от NASA през юни 2018 година.

Двете агенции си партнират с международни групи като Офиса за координация на планетарната отбрана (PDCO), Европейската космическа агенция и нейният сегмент за космическо наблюдение - NEO и Международната мрежа за предупреждение за астероиди (IAWN).

Учението ще се състои следващата седмица на годишната конференция за планетарната отбрана, където се събират учени от цял свят, за да обсъдят "заплашителни за Земята обекти". По-конкретно, те ще участват в измислен сценарий, при който астероидът има траектория на въздействие със Земята.

Ето и сценарият, по който се провежда учението: На 26 март астрономите откриха NEO, който е потенциално опасен за Земята. След като проследяват астероид, който те наричат ​​2019 PDC в продължение на месеци, те установяват, че той има шанс 1 към 100 да се удари със Земята през 2027 г. (Учените са установили тези шансове като праг за действие и възможна реакция).

"Тези учения наистина ни помагат в общността на планетарната отбрана да разберем какво трябва да знаят колегите ни по въпросите на управлението на бедствията", коментира директорът на планетарната защита на NASA Линдли Джонсън. "Това учение ще ни помогне да развием по-ефективни комуникации помежду си и с правителствата."

NASA участва в шест подобни учения за въздействие на NEO досега. И тъй като NASA продължава да проучва по-точно възможните места и ефекти на въздействие, както и орбиталните движения, те ще могат да разкрият по-точни прогнози в случай на възникване на реална заплаха.

През декември мисията на NASA OSIRIS-REx най-накрая стигна до астероида Бену. Ще прекара две години в изучаването на Бену.

Изучавайки близкия до Земята астероид, учените се надяват да съберат повече информация за астероидите, които биха могли да повлияят на Земята, както и как се формират планетите и как започва животът.

НАСА откри втори голям метеоритен кратер под леда на Гренландия

НАСА откри втори голям метеоритен кратер под леда на Гренландия

Широк е повече от 36 км и е под 2 км лед