НАСА откри голям кратер под леда на Гренландия, за който счита, че от удар на метеорит. "Все по-рядко се срещат нови големи кратери на Земята, да не говорим за такива кратери, заровени под лед", съобщава американските космически агенция, цитирана от "Скай нюз".

Но в ново проучване, публикувано в Geophysical Research Letters, учените от НАСА смятат, че са открили точно това.

Използвайки сателитни данни и радарни измервания, извършени от самолети, екипът отбелязва кратер погребан под 2 км лед в северозападната част на Гренландия.

Той се намира на 183 км от друг новооткрит кратер в северозападната част на Гренландия, кратерът Хиавата с размери 31 км, който може да е само на 12 000 години.

Новият кратер може да е 22-ият по големина кратер на Земята, като най-голям е кратерът на Вредефорт в Южна Африка, който е с размери 300 км, когато е образуван.

Смята се, че кратерът на Вредефорт е на повече от два милиарда години, като Земята е на около 4,5 милиарда години.

Откриха голям ударен кратер под ледената покривка на Гренландия

Откриха голям ударен кратер под ледената покривка на Гренландия

Диаметърът му е около 31 километра

Следващият по големина кратер, кратерът Чиксулуб под полуостров Юкатан в Мексико, е много по-млад и е широк около 150 км и датира преди 66 милиона години.

Смята се, че кратерът на Чиксулуб е мястото на въздействието на метеорита, който е причинил масовото изчезване на три четвърти от живота на Земята, включително динозаврите.

Изследователите установят дали потенциалният нов кратер е свързан с кратера Хиавата, но въпреки че е с подобен размер, вторият кратер изглежда по-ерозирал, според екипа. Ледът над мястото на въздействието е много по-малко нарушен от леда над кратера Хиавата.

Според статистически анализ на учени от НАСА, честотата на две несвързани, но близки по големи въздействия показва, че е малко вероятно, но не и невъзможно двата кратера да не са свързана. Но каква би могло точно да ги свързва, все още не е установено.