НАСА обяви в понеделник имената на четиримата астронавти, които ще ръководят мисията на агенцията Артемида II около Луната през следващата година, съобщава СиЕнЕн.

Астронавтите, които ще ръководят първата мисия с хора до Луната от пет десетилетия, трябва да излетят през ноември 2024 г.

Астронавтите са Рийд Уайзман от НАСА, Виктор Глоувър и Кристина Кох и Джереми Хансен от Канадската космическа агенция.

Уайзман е 47-годишен награден военноморски летец и пилот-изпитател, избран за първи път за астронавт на НАСА през 2009 г. Той е извършил един предишен космически полет, 165-дневно пътуване до Международната космическа станция, с полет на борда на руска ракета Союз през 2014 г. Съвсем наскоро Уайзман е бил началник на офиса на астронавтите, преди да се оттегли през ноември 2022 г., което го прави подходящ за летателна задача.

47-годишният Хансен е пилот на изтребител, избран от Канадската космическа агенция за обучение на астронавти през 2009 г. Той е един от само четиримата активни канадски астронавти и наскоро стана първият канадец, назначен да отговаря за обучението за нов клас на астронавтите на НАСА.

Глоувър е 46-годишен военноморски летец, който се завърна на Земята от първия си космически полет през 2021 г., след като пилотира втория полет с екипаж на космическия кораб Crew Dragon на SpaceX и прекара почти шест месеца на борда на Международната космическа станция. Ветеранът с четири излизания в открития космос получи магистърска степен по инженерство, докато работеше като тестов пилот.

"Това е много повече от четири имена, които бяха обявени", каза Глоувър по време на съобщението в понеделник в космическия център на НАСА Джонсън в Хюстън. "Трябва да отпразнуваме този момент в човешката история. ... Това е следващата стъпка в пътуването, което ще отведе човечеството до Марс."

44-годишната Кох е ветеран с шест излизания в открития космос. Тя държи рекорда за най-дълъг единичен космически полет от жена, с общо 328 дни в космоса. Кох също е електроинженер, който помогна за разработването на научни инструменти за множество мисии на НАСА. Тя също е прекарала една година на Южния полюс, труден престой, който би могъл да я подготви за интензивността на лунна мисия.

НАСА обявява екипажа на "Орион" на 3 април

НАСА обявява екипажа на "Орион" на 3 април

Ще отидат на Луната през 2024 г. като част от мисията "Артемида 2"

За тази мисия

Мисията Artemis II ще се основава на Artemis I, тестова мисия без екипаж, която изпрати капсулата Orion на НАСА на обиколка около Луната, което приключи през декември. Космическата агенция счете тази мисия за успешна и все още работи за преглед на всички събрани данни.

Ако всичко върви по план, Artemis II ще излети около ноември 2024 г. Членовете на екипажа в космическия кораб Orion, ще излетят на върха на разработена от НАСА ракета Space Launch System от космическия център Кенеди на НАСА във Флорида.

Очаква се пътуването да продължи около 10 дни и ще изпрати екипажа отвъд Луната, потенциално по-далеч, отколкото всеки човек е пътувал в историята, въпреки че точното разстояние все още не е определено.

"Точното разстояние отвъд Луната ще зависи от деня на излитане и относителното разстояние на Луната от Земята по време на мисията", каза говорителят на НАСА Катрин Хамбълтън по имейл.

След като обиколи Луната, космическият кораб ще се върне на Земята за кацане в Тихия океан.

Очаква се Artemis II да проправи пътя за мисията Artemis III по-късно това десетилетие, за която НАСА обеща, че ще е с първата цветнокожа жена на лунната повърхност. Това също ще отбележи първия път, когато хората са докоснали Луната след края на програмата Аполо през 1972 г.

Мисията Artemis III се очаква да излети по-късно това десетилетие. Но голяма част от технологията, която мисията ще изисква, включително скафандри за ходене по Луната и лунен спускаем апарат за превоз на астронавтите до повърхността на Луната, все още е в процес на разработка.

НАСА се насочва към датата на изстрелване на Артемида III през 2025 г., въпреки че генералният инспектор на космическата агенция вече каза, че забавянията вероятно ще изтласкат мисията до 2026 г. или по-късно.

Космическата агенция се опитва да върне хора на Луната повече от десетилетие. Програмата Artemis е предназначена да проправи пътя към създаването на постоянен лунен пост, позволяващ на астронавтите да живеят и работят по-дълбоко в космоса в дългосрочен план, докато НАСА и нейните партньори чертаят пътя към изпращането на първите хора на Марс.

Снимка 612920

Източник: EPA/БГНЕС

Снимка, предоставена на 15 март 2023 г. от Axiom Space, показва прототип на скафандър за Artemis III, AxEMU. Axiom Space проектира космическия костюм за първото дългосрочно присъствие на НАСА на Луната.