Болест сериозно е увредила насажденията с мак в Афганистан.

В страната се отглежда около 92% от световното производство, но тази година повече от половината насаждения са увредени сериозно. Болестта по растенията особено се е разпространила в провинциите Хелмант и Кандахар, които са основните производител на опиумен мак.

Това отчита директорът на Управлението към ООН по наркотици и престъпност Антонио Мариа Коста.

Заради болестта се очаква продукцията да се намали с около 75% в сравнение с миналите години. Дори и в момента цените на опиума в региона са скочили вече с 50%.

По думите на Коста, болестта по мака и съкращаването на производството ще бъде сериозен удар върху доходите на талибаните.

От една страна това ще намали доходите им, но може да не се усети още тази година, тъй като се предполага, че бунтовните имат сериозни запаси от наркотика

Сред местното население обаче се разпространява слуха, че заразата е нарочно разпространена от войниците на НАТО. Фитоекспертите обаче посочват, че заболяването се разпространява периодично на няколко години веднъж.

От години съществува напрежение между САЩ и Русия заради различните позиции, които имат по въпроса за маковите насаждения в Афганистан и каква да бъде тактиката за борба с производството и разпространението на наркотика от страната.

Руското правителство счита, че изкореняването на посевите с мак е ключ към решаването на проблема. Според командването на НАТО една такава драстична мярка би дала повече възможности на талибаните за вербуване и привличане на селяните.