Населението на Европейския съюз се е свило за втора поредна година през 2021 г. Това сочи нов доклад на Евростат, цитиран от "Ройтерс".

Новите данни стават ясни в момент, в който в Европа са регистрирани над два милиона смъртни случая от коронавирус.

Според Евростат населението на 27-те страни членки на ЕС е намаляло с близо 172 000 души спрямо предходната година и с над 656 000 спрямо януари 2020 г.

През 2020 г. и 2021 г. положителната нетна миграция вече не компенсира отрицателната естествена промяна в ЕС и в резултат на това общото население на Съюза намалява, се отбелязва в доклада, като се посочва въздействието от пандемията.

ООН: Населението на Земята достига 8 милиарда души през ноември

ООН: Населението на Земята достига 8 милиарда души през ноември

Индия ще изпревари Китай като най-гъсто населената страна в света през 2023 г.

Въпреки че броят на смъртните случаи започна да надхвърля този на ражданията в ЕС още преди десетилетие, имиграцията на хора извън Съюза помогна да се компенсира разликата до първата година от пандемията.

Предишният път, когато ЕС регистрира спад на населението, беше през 2011 г. - единственият друг път от 1960 г. насам - но този спад бързо се увеличи поради нетната миграция.

Предвид пандемията, застаряващото население и относително ниските нива на раждаемост, прогнозите на Евростат са, че през следващите години смъртните случаи ще продължат да са повече от ражданията.

Ато това се случи, общият спад или растеж на населението на ЕС в бъдеще вероятно ще зависи до голяма степен от приноса на нетната миграция, отбелязва статистическата служба.

Италия, Полша и Румъния регистрират най-голям спад на населението, увеличение пък отбелязват повече от половината държави членки на ЕС, начело с Франция, Нидерландия и Швеция.

Към януари 2022 г. в рамките на Европейския съюз живеят 446,8 милиона души.

Междувременно ООН обяви, че се очаква населението на света да достигне осем милиарда души на 15 ноември тази година.

Колко ще се увеличи световното население?

Колко ще се увеличи световното население?

Демогарфия, преброяване, планиране - ООН прогнозира, че близо 11 милиарда души ще живеят на Земята в края на века