Очаква се населението на света да достигне осем милиарда души на 15 ноември тази година. Това става ясно от нов доклад на ООН, съобщава "Франс прес".

В него се посочва, че Индия ще изпревари Китай като най-гъсто населената страна на Земята през 2023 г.

Този общ демографски крайъгълен камък "е напомняне за нашата споделена отговорност да се грижим за своята планета и момент за размисъл къде все още не изпълняваме ангажиментите си един към друг", заяви генералният секретар Антониу Гутериш.

Колко ще се увеличи световното население?

Колко ще се увеличи световното население?

Демогарфия, преброяване, планиране - ООН прогнозира, че близо 11 милиарда души ще живеят на Земята в края на века

"Това е повод да отпразнуваме нашето многообразие, да признаем нашата обща човечност и да се възхитим на напредъка в здравеопазването, който удължи продължителността на живота и драстично намали майчината и детската смъртност", подчерта той.

Прогнозите са, че световното население ще достигне 8,5 милиарда души през 2030 г. и 9,7 милиарда през 2050 г., като ще достигне максимална стойност от около 10,4 млрд. души през 2080 г., след което ще се задържи на това ниво до 2100 г.

Според доклада на ООН въпреки че в няколко развиващи се страни се наблюдава нетен спад на раждаемостта, през следващите десетилетия над половината от прогнозираното увеличение на световното население ще бъде съсредоточено в осем страни - Демократична република Конго, Египет, Етиопия, Индия, Нигерия, Пакистан, Филипините и Танзания.