Крадците, чиито набези често стават причина за проблеми по българската железопътна инфраструктура, се насочиха и към Франция.

Изданието „Sudouest" съобщава, че четирима българи са задържани от полицията в югозападния френски град Бордо за кражба на четири тона мед. Тя е открадната от склад на държавната железопътна компания SNCF и се оценява на15 000 евро.

И четиримата задържани са от ромски произход, посочва изданието.

Пред съда обвиняемите отрекли да са извършили кражба и обяснили, че били наети от двама мароканци, за да превозят товар с камион. Изтъкнали, че за това им е било платено по 100 евро. Полицаите обаче следели заподозрените близо два часа, като през това време никой не се свързал с тях, за да предадат стоката, както обяснили впоследствие.

Пред съда се изяснило още, че двама от задържаните разполагали с фалшиви шофьорски книжки. Циганите обяснили, че са ги купили без проблеми в България.

Според решението на магистратите в Бордо единият от крадците е осъден на 8 месеца условно, другият на 6 месеца условно, а останалите на по 4 месеца лишаване от свобода условно. „Sudouest" посочва, че никой от българите не е лишен от правото да пребивава на територията на страната.

Компанията SNCF все по-често става обект на набези от страна на крадци на мед, пише още изданието. За да намали посегателствата от ръководството на железницата обмисляха дори идеята да наблюдават с хеликоптери обектите си.