Според полицията в Щутгарт, насилието е започнало, след като властите проверява инцидент с наркотици, съобщава БиБиСи. 

Ситуацията ескалира, след като 17-годишен е разпитан за предполагаемо престъпление, заяви зам.-ръководителят на полицията в града Томас Бергер пред репортери.

Група между 100 и 200 души реагира, като хвърляха камъни и бутилки срущу полицията на централния площад Schlossplatz.

След което тълпата нараства до между 400 и 500 души, които нападат полицията. За много от нападателите има информация, че са с качулки и маскирани.

Ръководителят на полицията Франк Луц обясни, че ситуацията е станала по-напрегната през последните три до четири седмици. Той коментира, че хора участващи в събитията в Щутгарт, се напиват публично и възприемат агресивен и обиден тон към полицията в социалните медии.

Местните политици и обикновените граждани са възмутени и шокирани, заявявайки, че мащабът на набезите е безпрецедентен за Щутгарт през последните години.

Магазин за мобилни телефони и магазин за бижута са сред нападнатите и разграбени. Някои търговски обекти за бързо хранене също са вандализирани. Общо 40 магазина са повредени, а 9 разграбени.

Двадесет и четирима души са арестувани - 12 германци и 12 са описани като негерманци. Полицията апелира за свидетелски показания, включително кадри от мобилни телефони.

12 полицаи са ранени и 12 полицейски превозни средства са повредени.

Кметът на града Фриц Кун каза: "Бях много шокиран тази сутрин, когато научих за случилото се през нощта. Щутгарт никога не е ставал свидетел на подобна нощ с подобни атаки срещу полицията."

Подобно поведение е неприемливо, независимо от причината, било то алкохол или подбуждане чрез социални медии, добави кметът.

Ранени полицаи и разбити магазини в размирна нощ в Щутгарт

Ранени полицаи и разбити магазини в размирна нощ в Щутгарт

Трудно овладяване на неясни като причина безредици