Държавният секретар на САЩ Джон Кери обяви, че Вашингтон вярва, че организираните от ООН мирни преговори в Женева трябва да започнат в понеделник и че насилието в Сирия е спаднало с 80-90%, цитиран от Ройтерс.

След закуска със саудитския външен министър Адел ал Джубеир Кери заяви, че руски и американски представители ще се срещнат в Аман и Женева в събота, за да обсъдят нарушенията на примирието в Сирия. Държавният секретар също планира да проведе телефонен разговор с руския си колега Сергей Лавров.

Нивото на насилие е спаднало с 80-90%, което е много, много значимо. И това, което искаме да направим, е да продължим работата по намаляване на сблъсъците, изтъкна той.

Но заявихме много, много ясно, че режимът на Асад не може да използва този процес като начин за експлоатиране на ситуацията, когато други се опитват като знак на добра воля да се придържат към процеса. И има граница на търпение по отношение на това, заключи той.

Сирийската опозиция потвърди, че ще участва на мирните преговори

Сирийската опозиция потвърди, че ще участва на мирните преговори

В съобщение комитетът отбелязва

Вчера сирийската опозиция обяви, че ще участва на мирните преговори в понеделник. Специалният посланик на ООН за Сирия Стефан де Мистура пък призова в следващите 18 месеца да се подготви провеждането на избори.