Ръководителите на НАТО и ЕС се срещнаха в понеделник, за да обсъдят войната в Украйна и подготовката за ново споразумение за военно сътрудничество, пише "Анадолу".

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен проведоха среща в Брюксел.

"Обсъдихме агресивната война на Русия и засилването на подкрепата за Украйна", казаха фон дер Лайен и Столтенберг след срещата си.

Те подчертаха, че "дошло е времето да се споразумеем за нова съвместна декларация за напредък на нашето партньорство", тъй като сътрудничеството между НАТО и ЕС "допринася за сигурността и стабилността".

Войната на Русия в Украйна и неотдавнашната амбиция на ЕС да укрепи своите отбранителни способности наложиха преоценката на отношенията между НАТО и ЕС след последната съвместна декларация между НАТО и ЕС.

Подписан през 2018 г., документът се фокусира върху сътрудничеството във военната мобилност, борбата с тероризма и укрепването на устойчивостта към химически, биологични, радиологични и свързани с ядрени рискове.