Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг коментира европейската зависимост от вноса на енергийни продукти.

Очевидно имайки предвид Китай, той заяви, че държавите членки на НАТО трябва да оценят зависимостта си от стоки, които си набавят от автократични режими, различни от Русия.

НАТО не смята Китай за противник в момента, посочи Столтенберг, но отбеляза, че азиатската страна увеличава военното си присъствие по света.

Относно кандидатурата на Швеция и Финландия за присъединяване към Алианса той заяви, че решението, след като бъде одобрено, ще направи военния съюз по-силен.

НАТО вижда нарастваща заплаха от Китай

НАТО вижда нарастваща заплаха от Китай

Западните страни трябва да внимават да не създават нови зависимости към Пекин

Столтенберг изрази увереност, че всички съюзници в НАТО ще ратифицират кандидатурата за членство, включително Турция, която работи с двете страни за разрешаване на двустранните предизвикателства.

Само преди дни шефът на НАТО отново предупреди западните страни да внимават да не създават нови зависимости към Китай в опит да се откъснат от руските енергийни доставки на фона на войната на Москва срещу Киев.

Виждаме нарастващи усилия от страна на Китай да контролира нашата критична инфраструктура, веригите за доставки и ключовите ни индустриални сектори, посочи тогава той и допълни, че не бива "да даваме на авторитарните режими никакъв шанс да се възползват от нашата уязвимост".

Финландският премиер: Европа е твърде технологично зависима от Китай

Финландският премиер: Европа е твърде технологично зависима от Китай

Тя припомни за зависимостта от руската енергия