Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че организацията и съюзниците й не искат "нова Студена война и нова въоръжена надпревара" с Русия, съобщават АФП и други медии.

След среща с руски представители в Брюксел Столтенберг подчерта, че НАТО иска да гарантира, че диалогът с Москва за изпълнението на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обхват ще продължи.

Според него няма прогрес в разговорите с Русия за договора.

Китай не иска ядреният договор САЩ-Русия да е многостранен

Китай не иска ядреният договор САЩ-Русия да е многостранен

Това, което САЩ казват или правят, е от личен интерес и прилагат многостранни правила по селективен начин

Той смята, че Русия нарушава условията по договора със създаването на нови ракети.

"Контролът над оръжията няма да работи, ако се спазва само от едната страна", вярва Столтенберг.

Генералният секретар призова Москва да се върне към изпълнение на договора, за да се избегне конфликт.

Русия: Ядреният договор, който САЩ искат да напуснат, има проблеми

Русия: Ядреният договор, който САЩ искат да напуснат, има проблеми

Подходът на САЩ бил опасен

По думите му твърде рано е да се обсъжда какви действия организацията трябва да предприеме срещу Русия, но според него това е много сериозен въпрос, който ще бъде обсъден от НАТО и съюзниците на по-късна дата.

От 2014 г. САЩ обвиняват Русия в нарушаване на договора с новата ракета 9M729 (или SSC-8). Изпитанията на ракетата 9М729, която може да носи ядрена и конвенционална бойна глава, са завършени през 2015 г. В началото при изпитанието на ракетата е използвана стационарна пускова установка с обсег на действие 500 километра, което е позволено от договора, ако ракетата е с морско и въздушно базиране. Впоследствие ракетата е изпитана с мобилна пускова установка в рамките на 500 километра.

На 20 октомври американският лидер Доналд Тръмп обяви, че САЩ възнамеряват да напуснат договора. Той обвини Русия, че не изпълнява условията по договора.

Договорът за ликвидиране на ракетите със среден обсег е подписан през 1987 г. от президента на САЩ Роналд Рейгън и последния съветски лидер Михаил Горбачов. Договорът от 1987 г. ограничава производството, използването и съхраняването на балистични ракети с наземно базиране със среден (от 1000 до 5500 километра) и малък обхват (от 500 до 1000 километра).