Великобритания ще изпрати пет бойни кораба и 530 морски пехотинци към съвместен флот на НАТО за подсилване на военните възможности за сдържане на „руската агресия”, пише британският вестник „Индипендънт”, позовавайки се на военния министър на страната Майкъл Фелън.

Според министъра с подсилването на силите на НАТО се изпраща силен сигнал на враговете, че алиансът е готов да отговори на всяка заплаха и да защити съюзниците. Фелън добави, че през 2016 година фокусът конкретно ще бъде към Балтийския регион, където ще бъдат изпратени британски бойни кораби като част от морски групи и учения.

Днес започва двудневна среща на министрите на отбраната на страните от алианса. Очаква се приемане на планове за засилване на военното присъствие на НАТО в Източна Европа, включително разполагане на хиляди войници на ротационен принцип, складиране на въоръжение, изграждане на предни постове и провеждане на редовни военни учения.

Русия многократно изрази притесненията си от струпването на натовски сили по западните й граници, предупреждавайки, че експанзията на алианса подкопава регионалната и световна сигурност.

По време на срещата в Брюксел се очаква също да се обсъди включване на НАТО в опитите за овладяване на мигрантската криза с изпращане на сили по южния флаг и преследване на трафикантите на хора в Средиземно море и Егейско море.