В момента НАТО се фокусира не върху подготовката за присъединяването на Украйна към Алианса, а върху предоставянето на военна помощ за нея. Това заяви генералният секретар Йенс Столтенберг по време на съвместно заседание на комисията по външни работи и подкомисията по отбрана на Европейския парламент.

Коментарът на Столтенберг идва, след като Финландия и Швеция подписаха официалния протокол за присъединяване към НАТО.

В миналото шефът на Алианса вече е подчертавал, че фокусът на НАТО е да подкрепя Украйна на бойното поле и че е "важно да се постигне споразумение при условията на Украйна" в нейния конфликт с Русия.

Миналата седмица германският канцлер Олаф Шолц заяви, че западните страни са готови да защитят бъдещото съществуване на Украйна с гаранции за сигурност, но не могат да достигнат подобно ниво на защита, каквото осигурява НАТО.

Медведев: Украйна в НАТО може да означава Трета световна война

Медведев: Украйна в НАТО може да означава Трета световна война

Да не се посяга на руски територии като Крим, заяви заместник-председателят на Съвета за сигурност на Руската федерация

Държави като САЩ, Обединеното кралство, Германия и Франция започнаха да обсъждат с Украйна как да гарантират, че потенциалното следвоенно мирно споразумение между Киев и Москва ще бъде спазвано от двете страни, така че Русия да не използва такова примирие, за да се прегрупира и да атакува своя съсед отново в бъдеще.

Украйна има лош опит с гаранции за сигурност без достатъчна приложимост: страната се отказа от ядрените си оръжия през 90-те години на миналия век в замяна на гаранции от Русия, САЩ и Великобритания, които обещаха в меморандума от Будапеща от 1994 г. "да зачитат независимостта и суверенитета" на Украйна и "да се въздържат от заплаха или използване на сила" срещу страната.

Гаранцията беше нарушена за първи път от Русия през 2014 г., когато тя анексира Крим и се включи във въоръжения конфликт в Източна Украйна, а след това беше напълно обезсилена с нахлуването на Москва тази година.

Нямаше да има война, ако Украйна беше член на НАТО, убеден Зеленски

Нямаше да има война, ако Украйна беше член на НАТО, убеден Зеленски

Президентът остава отворен за диалог с Москва