Британският премиер Борис Джонсън изрази опасения, че Украйна може да бъде изправена пред натиск за сключване на мирно споразумение с Русия, което не е в неин интерес, поради икономическите последици от войната в Европа, съобщава "Ройтерс".

"Твърде много държави твърдят, че това е европейска война, която е ненужна... и така натискът ще расте, за да подтикне - принуди, може би - украинците към лош мир", предупреди той по време на посещение в столицата на Руанда Кигали.

По думи на Джонсън последствията от това руският президент Владимир Путин да успее да си проправи път в Украйна, биха били опасни за международната сигурност и "дългосрочна икономическа катастрофа".

Борис Джонсън против да се притиска Украйна за мирно, но лошо споразумение

Борис Джонсън против да се притиска Украйна за мирно, но лошо споразумение

"Светът трябва да избягва всеки резултат, при който агресията на Путин изглежда увенчана с успех"

Проучване, проведено в края на май, показва, че около 82% от украинците смятат, че Украйна не трябва да отстъпва територии в рамките на мирно споразумение с Русия.

По време на последните преки преговори между Русия и Украйна в Истанбул на 29 март се стигна до обсъждане на план за мирно споразумение, който предвиждаше също извънблоков неутрален статут на Украйна при запазена възможност за членство в ЕС. В него се предвиждаше уреждане на статута на Крим и Донбас да стане на по-късен етап.

Висш политик: Русия е готова да подпише мирно споразумение с Киев

Висш политик: Русия е готова да подпише мирно споразумение с Киев

Украйна трябвало да остане неутрална държава като Австрия

Впоследствие този план беше оставен настрана, а преговорите практически спряха, като и двете страни се обвиняват взаимно за техния провал. Украинските власти неколкократно дадоха да се разбере, че не са склонни да водят преговори, които предвиждат загуба на територии.

Според бившия началник на британския генерален щаб лорд Ричард Данат обаче руските войски няма да напуснат доброволно окупираните територии на Украйна, а украинският президент Володимир Зеленски ще трябва да приеме, че 10-15% от украинската територия ще остане под руски контрол.

Украинската разведка: До септември Путин мисли какво да прави със завладените територии

Украинската разведка: До септември Путин мисли какво да прави със завладените територии

И Путин разбра, че това ще е война на изтощение