Европейската комисия (ЕК) съобщи, че ще предостави ръководство на страните членки на ЕС как да управляват национални схеми за продажба на паспорти и разрешително за пребиваване на богати чужденци, информира "Ройтерс".

Позицията на ЕК е във връзка с предупреждение на активисти и депутати, че има риск от изпиране на пари.

Правителствените схеми за предоставяне на гражданство или право на пребиваване на голям инвеститор в момента се прилагат в 13 държави членки на ЕС: Австрия, Кипър, Люксембург, Малта, Гърция, Латвия, Португалия, Испания, Ирландия, Великобритания, България, Холандия и Франция. Унгария прекрати програмата.

В съвместен доклад Global Witness и Transparency International призовават ЕС да създаде стандарти за управление на схемите, които да попадат и под правилата срещу изпирането на пари, прилагани до момента за банки и компании за хазарт.

Европейската комисия ще публикува доклад за схемите в ЕС до края на годината, обяви еврокомисарят Димитрис Аврамопулос. Той добави, че докладът ще предложи насоки как страните членки да управляват програмите, "включително необходимите предварителни проверки на кандидатите".

За придобиване на такива документи средно се плаща по 900 000 евро, но в Кипър паспортът може да струва до 2 милиона евро.

Кипър е събрал 4,8 милиарда евро от такава схема, докато Португалия може да спечели близо един милиард евро на година, според данни, цитирани в доклада, който е озаглавен: "Европейско бягство - в сенчестия свят на златните визи".

Страните членки на ЕС са събрали 25 милиарда евро от чуждестранни инвестиции за десетилетие след продажбата на най-малко 6 000 паспорта и близо 100 000 разрешителни за пребиваване.