За възстановяването на кулата-стрела и покрива на парижката катедрала "Нотр Дам" може да бъде използвана наводнена гора от езерото Волта в Гана, съобщи Би Би Си.

Някои експерти определят решението като гениално, други изказват притеснения, че изваждането на дървета от езерото може да има пагубни последици за неговата екосистема.

Припомняме, след пожара, който разруши кулата и покрива на храма, специалистите изтъкваха като основен проблем при реставрацията невъзможността да се осигури необходимата дървесина. Дърветата, от които са изработени оригиналните греди за катедралата, са били накисвани в блата и са използвани за строежа десетилетия по-късно.Припомняме, покривът и острата кула, която се издигаше в средата на основния кораб, бяха напълно разрушени.

Кулата-стрела на Нотр Дам рухна, обхваната от пламъци
Обновена

Кулата-стрела на Нотр Дам рухна, обхваната от пламъци

Това стана на фона на усилията

Тропическата гора в долината Акосомбо в югоизточната част на Гана е наводнена през 1965 г. заради построяването на ВЕЦ на река Волта. Езерото Волта е водохранилище, образувано при построяването на стената на ВЕЦ Акосомбо. Площта му е 8480 квадратни километра.

Според компанията Kete Krachi Timber Recovery от Гана, която е получила лиценз от правителството за експлоатация на наводнената гора, използването на дървета от езерото Волта е много по-правилно от екологична гледна точка, отколкото отсичането на жива гора.

Експертите подчертават, че наводнената дървесина е много по-здрава от обикновената, тъй като е била защитена от гниене при условия, сходни с тези в блатата, и вече е започнала да се вкаменява.

Компанията е представила своите предложения на френското правителство и ако те бъдат приети, е готова да предостави за реконструкцията дървесина на стойност 50 млн долара. Специалистите от Гана са убедени, че подводната гора на езерото Волта ще помогне за възстановяването на оригиналния вид на "Нотр Дам".

Парламентът на Франция гласува закона за възстановяване на катедралата Нотр Дам

Парламентът на Франция гласува закона за възстановяване на катедралата Нотр Дам

Паметникът на културата горя през април

През XII век са отсечени около 1300 дървета за изграждането на прочутата кула и сводовете на храма. Изсечената гора е с площ 21 хектара. Използвана е предимно дъбова дървесина.

По думите на Бертран де Фейдо, вицепрезидент на френската природозащитна организация Fondation du Patrimoine, във Франция сега няма дъбови гори, от които да се добие достатъчно количество дървесина за реконструкцията на "Нотр Дам". Той отбелязва, че дърветата трябва да са достатъчно зрели, за да са с необходимите размери.

Шефът на компанията от Kete Krachi Франсис Калици споделя казаното от Фейдо.

"Не мисля, че те имат дъбови дървета в необходимото количество за реставрирането на катедралата", посочва той.

"Същевременно под водата има африканска гора. Това са видове твърда дървесина, която по свойствата си много прилича на дъбовата. Плътността й е от 650 до 900 кг на кубически метър. Това е строителен материал, който може да се използва при реконструкцията." - пояснява Калици.

Компанията вече е започнала добива на дървесината от езерото със специални машини, оборудвани с камери, хидролокатори и GPS-навигатори. По-голямата част се изнася в Европа, друга част отива в страни от Южна Африка, Азия и Близкия изток.

Френското министерство на културата вече се е запознало с възможността да се използва африканска дървесина за възстановяването на "Нотр Дам".

"Засега не знаем дали за реконструкцията на свода ще се използва дърво. Все още не е завършена консервацията на паметника, след това ще бъде взето решението за възстановяването на кулата и свода." - коментира представителят на министерството Жереми Патрие-Лейтус.

"Реконструкцията ще започне едва след завършването на консервацията. Ще проучим няколко щедри предложения след като решим какъв материал ще използваме." - допълва представителят на министерството.

Франция с международен конкурс за архитекти за кулата на Нотр Дам

Франция с международен конкурс за архитекти за кулата на Нотр Дам

Късо съединение е вероятната причина за пожара в Нотр Дам

Специалистката по френска и английска средновековна архитектура Кати Оукс от университета в Оксфорд смята, че дървесината от езерото Волта наистина е сходна по своите характеристики с накиснатия дъб, който е бил широко използван през Средновековието за построяване на сгради и направа на мебели. Оукс почина през миналото лято, но останаха нейните записки.

Недостигът на кислород под водата и киселите почви защитават дървесните стволове от гниене. При такива условия дървесината започва да се вкаменява и става значително по-здрава.

Шефът на лондонското архитектурно бюро Waugh Thistleton Architects Андрю Во смята, че африканската дървесина (например, дърветата ироко) от езерото Волта може да бъде отлично решение.

"Това изглежда е прекрасно решение на проблема. Още повече, то може да помогне на икономиката на по-бедна страна." - отбелязва той.

"Ироко е невероятно здрав и дълготраен материал. Много стабилен. Ако дървото не е започнало да гние след дългото пребиваване във водата, то е отличен строителен материал." - пояснява архитектът.

От ганайската компания смятат, че участието на Гана във възстановяването на "Нотр Дам" ще има важно символично значение.

"То ще означава, че можем да дадем своя принос в архитектурен проект от такъв мащаб, който принадлежи не само на Франция, но и на целия свят", споделя Калици.