Япония продължава да се бори с наводнения вследствие на проливни дъждове. До момента наводненията са отнели живота на най-малко 37 души, информира Би Би Си.

Повече от 400 000 спасители в Югозападна Япония издирват оцелели, след като рекордни валежи предизвикаха свлачища и препълване на реките в събота.

20 загинали при наводненията в Япония

20 загинали при наводненията в Япония

Спасителните дейности са затруднени

13 души са изчезнали, до момента са спасени 800, обявиха от правителството.

Още 30 сантиметра дъжд се очаква през следващите два дни.

Кореспондент на британската медия в Токио съобщава, че обикновено в Западна Япония се изсипват големи дъждове по време на сезона на мусоните, но през последните два дни падна необичайно голямо количество дъжд на остров Кюшу.

Над 203 000 евакуирани от наводнението в Югозападна Япония

Над 203 000 евакуирани от наводнението в Югозападна Япония

Издадена най-високата степен на предупреждение за свлачища

Префектурите Кумамото и Кагошима са най-засегнати, стотици хиляди хора са посъветвани да се евакуират. Но евакуационните центрове са с по-малък капацитет заради риска от коронавируса, обяви представител на противопожарната служба пред Kyodo News и добави, че някои евакуирани са изпратени в други центрове заради правилата за социална дистанция.

Някои хора предпочитат да се крият в автомобилите си заради страх от заразяване с коронавирус. Kyodo News информира, че се разпространяват съвети хората да не стоят на една позиция продължително, за да не се получи дълбока венозна тромбоза.

Японската метеорологична агенция обяви, че подобни валежи никога не са били регистрирани в региона.

Последното голямо природно бедствие беше тайфунът Hagibis миналия октомври, когато загинаха 90 души.