Наводнения, причинени от необичайно обилни валежи, удариха в сряда северното крайбрежие на Турция, събаряйки мост и оставяйки селата без ток, след като някои от най-големите горски пожари в историята на страната опустошиха югозапада, съобщава "Ройтерс".

Държавната телевизия TRT Haber заяви, че един човек е починал от сърдечен удар в северната провинция Бартин, а аварийните работници търсят друг човек, който е в неизвестност.

Тринадесет души също са ранени след срутване на мост в Бартин, прекъсвания на електрозахранването има в 12 села.

В провинция Синоп, на 240 километра източно от Бартин, къща се срути поради потопа, а коли бяха блокирани във водата.

Службата за бедствия и извънредни ситуации съобщава, че се евакуира болница и някои пътища са затворени в Синоп, предупреждавайки, че се очаква да продължат силните дъждове в района.

Северната част на Турция има наводнения през лятото, когато валежите са особено силни. Миналата година поне пет души загинаха при наводненията в региона.

Турция също се бори с големи пожари, които изгориха десетки хиляди хектари гори по южното й крайбрежие през последните две седмици.

ООН предупреди по-рано тази седмица, че нивата на парникови газове в света са достатъчно високи, за да нарушат климата в продължение на десетилетия. Затоплянето с 1,1 градуса вече е достатъчно за катастрофално време, включително като пожарите в Турция, Гърция и САЩ.

Проучване на ООН установява възможни необратими изменения на климата

Проучване на ООН установява възможни необратими изменения на климата

Сред тях са топенето на ледени шапки на планетата и повишено ниво на морета и океани