Над 120 души са загинали, а стотици други в Западна Европа са в неизвестност след някои от най-тежките наводнения от десетилетия, съобщават "Ройтерс" и БиБиСи. 

В Германия, където броят на загиналите сега надхвърля 100, канцлерът Ангела Меркел призова за решителна битка срещу изменението на климата. Белгийските медии съобщават за 22 смъртни случая там. Холандия, Люксембург и Швейцария също са засегнати.

В Германия най-силно засегнати са провинциите Рейнланд-Пфалц и Северен Рейн-Вестфалия.

Повече от 1000 души са изчезнали и много домове са унищожени в засегнатите от наводнения региони в Западна Германия и Белгия в петък, където водите все още се покачват.

Цели общности са в руини, след като придошли реки преминаха през градовете и селата в западногерманските провинции Северен Рейн-Вестфалия и Рейнланд-Пфалц, Белгия, както и Холандия.

"Беше толкова ужасно, не можахме да помогнем на никого, а хората махаха през прозорците", коментира Франк Тел, жител на Шулд, пред "Ройтерс" пред развалини в град Рейнланд-Пфалц.

12 от загиналите са жители на дом за хора с увреждания в Синциг на юг от Кьолн, които са изненадани от светкавичните наводнения през нощта.

Очаква се броят на жертвите да нараства още, тъй като повече къщи се срутват.

Около 114 000 домакинства в Германия са били без ток и мобилните телефонни мрежи се спрели в някои наводнени региони, което означава, че семейства и приятели не могат да издирят близките си.

"Нашият регион преживява катастрофа от наводнения с исторически измерения", каза премиерът на Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет, позовавайки се на големи щети в 23 града и селските райони.

В Рейнланд-Пфалц около 1300 души са обявени за изчезнали в района на Арвайлер на юг от Кьолн, съобщи областното правителство. По-на север, в Ерфщад близо до Кьолн, няколко къщи се срутиха в петък сутринта и властите се опасяват за жертви.

Пътищата около Ерфтщат са непроходими, отнесени от наводненията. Спасителните екипи се опитаха да стигнат до жителите с лодки и трябваше да разчитат на уоки-токи, за да предават информация. "Мрежата напълно се срина. Инфраструктурата се срина. Болниците не могат да приемат никого. Домовете за възрастни хора трябваше да бъдат евакуирани", заяви говорител на регионалното правителство на Кьолн.

Областен говорител каза, че около 55 души са спасени, а 15 все още са затворени в къщите си там.

Единият язовир близо до белгийската граница, Rurtalsperre, е наводнен и прелива, докато друг, Steinbachtalsperre, е стабилизиран рано в петък. Около 4500 души са евакуирани от общностите надолу по течението, а участък от магистрала A61 е затворен на фона на опасенията от пробив в язовирна стена.

Германските военни разполагат над 700 войници, за да помогнат в спасителните усилия.

Хиляди жители в северната част на провинция Лимбург в съседна Холандия получиха заповед да напуснат домовете си рано в петък, когато наводненията достигнаха връхната си точка.

Спешните служби бяха в повишена готовност, а властите усилваха диги по уязвими участъци, където водите продължават да се покачват.

Водите се оттеглят в Маастрихт и в град Валкенбург, където също има много щети, но никой не пострада.

Кризисният център в Белгия призова хората в големи части от южната и източната част на страната да не пътуват.

Франция изпрати 40 военни и хеликоптер до Лиеж в Белгия, за да помогне за ситуацията с наводненията, заяви премиерът Жан Кастекс.

"Водите се покачват все повече и повече. Страшно е", коментира 52-годишният Тиери Буржоа в белгийския град Лиеж. "Никога не съм виждал подобно нещо."

В град Маасейк, на нидерландската граница, река Маас преля отвъд подпорната стена. Няколко града и села вече са потопени, включително Пепинстър близо до Лиеж, където около 10 къщи са частично или напълно рухнали.

Броят на жертвите в Германия е най-високият от всички природни бедствия след смъртоносното наводнение от Северно море през 1962 г., при което загиват около 340 души. Катастрофа на високоскоростен влак ICE през 1998 г. уби 101 души.

Наводненията на река Елба през 2002 г., които по това време бяха описани от медиите като "наводнения веднъж на век", убиха 21 души в Източна Германия и над 100 в по-широкия регион на Централна Европа.

Ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че мащабът и интензивността на наводненията са ясна индикация за изменението на климата и демонстрира спешната необходимост от действие, повтаряйки по-ранно послание от германския канцлер Ангела Меркел.

Германският вътрешен министър Хорст Зеехофер заяви пред Spiegel, че федералното правителство се стреми да осигури финансова подкрепа за засегнатите региони възможно най-бързо, като добави пакет от мерки, които трябва да бъдат одобрени в кабинета в сряда.

Над 100 загинали и над 1000 изчезнали от наводненията в Германия и Белгия
Обновена

Над 100 загинали и над 1000 изчезнали от наводненията в Германия и Белгия

Наводненията засегнаха и Люксембург, Швейцария и Нидерландия, евакуират Маастрихт