Руски телевизии бяха хакнати със съобщението "кръвта на хиляди украинци и стотици техни деца е по вашите ръце", съобщава "Дейли мейл".

Съобщение "Не на войната" и предупреждение към зрителите, че "телевизията и властите лъжат" се появиха в програмите, включително детските телевизионни предавани, и засегна зрителите в цялата страна.

Хакерската атака беше извършена, когато руснаците се подготвяха да гледат ежегодния военен парад по случай Деня на победата на Червения площад, ръководен от Владимир Путин.

Хакът засегна онлайн зрителите на различни канали, предавани от мобилния оператор на MTS, NTV Plus, Rostelecom и Wink.

Потърпевш зрител разказа: "Телевизионният ми доставчик "зарадва" детето ми с такова съобщение по детските канали, а след това се оказа, че същото се е случило и по други канали".

Съобщението се появява в описанието на всяка програма.

Беше ударен и каналът на руското министерство на отбраната TV Zvezda за достъп на зрители чрез търсачката Yandex.

Беше извършена кибератака срещу руските телевизионни канали, поради която абонатите можеха да видят екстремистки надписи в мрежата за излъчване, съобщи МТS в Сибир.

"В момента нашите ИТ специалисти незабавно премахват последствията от хакването, за да могат абонатите ни да ползват услуги и да гледат телевизионни програми и филми възможно най-скоро", посочва операторът.

"Интерфакс" и други руски агенции също съобщават за хакерската атака, макар и без да посочват нейното словесно съдържание.

"Електронните програмни справочници на някои оператори на платена телевизия са били хакнати. Service-TV, която предава EPG на операторите на платена телевизия, може да е била хакната", се казва в доклад в канала Telegram на NAT.

Според някои доклади въпросните оператори са MTS, NTV+, Rostelecom и Wink.

EPG е текстов програмен справочник за деня, се посочва в доклада.

От понеделник сутринта в социалните мрежи са се появили съобщения за хакване на програмите на операторите на платена телевизия от потребители от различни региони на Руската федерация, като се започне от Далечния изток до европейската част на държавата.