Осведомителната агенция Press Association припомни най-големите поражения на британското правителство в парламента през последните близо 100 г.

Какъв е план Б, ако британският парламент отхвърли сделката на Мей за Брекзит?

Какъв е план Б, ако британският парламент отхвърли сделката на Мей за Брекзит?

Изглежда много вероятно британският парламент да отхвърли споразумението

Кабинетът на Джеймс Рамзи Макдоналд, първият премиер от Лейбъристката партия, получава съкрушителен удар на 8 октомври 1924 г. Парламентът гласува против правителството във връзка със случая "Кембъл", като разликата е 166 депутати (364 срещу 198 депутати). Джон Кембъл е британски комунист и журналист. През 1924 г. са повдигнати обвинения срещу журналиста за публикуване на статия във вестник Workers' Weekly, в която призовава военнослужещите да се противопоставят на войната и да не стрелят срещу стачкуващи. Решението на Макдоналд да прекрати разследването води до загуба на вот на доверие в Камарата на общините, с което се прекратява първото лейбъристко правителство.

Колко голяма ще е загубата на Мей на вота за Брекзит?

Колко голяма ще е загубата на Мей на вота за Брекзит?

Всеки е съгласен в Уестминстър, че Мей ще изгуби довечера

На 23 юни 1924 г. правителството на Макдоналд понася голям удар в парламента. С разлика от 140 гласа кабинетът на лейбъристите не успява да прокара предложение към законопроект за увеличаване на държавната помощ за местните власти относно изграждането на жилища за даване под наем на нископлатени работници.

Следващата голяма загуба е на 22 март 1979 г. - последните седмици на лейбъристкото правителство на Джим Калахън. 115 срещу 26 (разлика от 89) депутати гласуват в подкрепа на предложение за отмяна на такси за издаване на лиценз за огнестрелно оръжие.

Правителството на Калахън понася тежка загуба на 25 януари 1978 г., когато 204 срещу 118 (86 депутати) гласуват против поправки, свързани със законопроект за деволюция на Шотландия.

На 19 април 1978 г. кабинетът на Калахън губи с разлика от 72 гласа при гласуване на законопроект за Уелс.

Днес се очаква премиерът на Великобритания Тереза Мей да изгуби с голяма разлика по време на гласуването на споразумението за Брекзит.