Споразумението с Европейския съюз за Брекзит на британския премиер Тереза Мей може да не е, както го определи един опозиционен британски депутат, "толкова мъртво, колкото най-мъртвото додо", но то определено боледува, отбелязва в свой материал агенция "Асошиейтед прес".

Изглежда много вероятно британският парламент да отхвърли споразумението в насроченото за по-късно днес гласуване. Ако това се случи, Тереза Мей ще има време до началото на следващата седмица да се върне в парламента с план Б, а Великобритания ще има само 10 седмици до излизането си от Общността, със или без споразумение, на 29 март.

Колко голяма ще е загубата на Мей на вота за Брекзит?

Колко голяма ще е загубата на Мей на вота за Брекзит?

Всеки е съгласен в Уестминстър, че Мей ще изгуби довечера

Ето поглед към това, което може да се случи, ако британските депутати гласуват против сделката, както масово се очаква.

Ако споразумението бъде отхвърлено с малка разлика, правителството може да опита отново, като пак представи споразумението на парламента, след като го промени или спечели утешителни думи от Европейския съюз, за да успокои притесненията на депутатите.

Ала въпреки че лидерите на ЕС предложиха "разяснения" по споразумението, те настояват, че договорът за излизане на Великобритания, чийто размер е 585 страници, не може да бъде предоговарян.

Програмата и часът на ключовия вот за Брекзит във Великобритания

Програмата и часът на ключовия вот за Брекзит във Великобритания

Окончателното гласуване на споразумението на Мей може да е към 21,00 часа (23,00 часа българско време)

Каквито и да е допълнителни гаранции, които дават, вероятно няма да задоволят исканията на британските депутати, които подкрепят Брекзит и които искат да променят или да отменят предпазния механизъм за ирландската граница, който ще обвърже Великобритания в митническия съюз на ЕС след Брекзит. ЕС казва, че не може да има сделка без предпазния механизъм, който да гарантира отворена граница по протежението на единствената сухопътна граница на Великобритания със страна членка на ЕС.

ЕС вероятно ще бъде по-възприемчив към по-меко споразумение за Брекзит, съгласно което Великобритания остава част от единния пазар на Общността за стоки и услуги. Но Тереза Мей подчертава, че никога няма да се съгласи с такъв план и не е ясно дали мнозинството от депутатите ще го подкрепят.

Заради разделението в британския парламент налице са все повече спекулации, че Великобритания може да се стреми към удължаване на двугодишния процес по излизането от ЕС, който трябва да изтече на 29 март. Дори ако споразумението за излизане бъде одобрено скоро, може да няма достатъчно време британският парламент да приеме цялото законодателство, което трябва да бъде в сила до деня на Брекзита.

Шотландските националисти и северноирландците няма да подкрепят сделката за Брекзит

Шотландските националисти и северноирландците няма да подкрепят сделката за Брекзит

Според него няма "добър Брекзит" и излизането от ЕС неизбежно ще струва работни места

Някои министри призовават Мей да отложи Брекзит и след това да се консултира с депутатите в поредица от "индикативни гласувания", за да се види дали може да бъде постигнато мнозинство за нов план. А различни групи депутати проучват начини за използване на парламентарните правила, за да изземат контрола по процеса по Брекзит от правителството.

Вероятно ще е необходимо и отлагане в случай на два други възможни сценария: парламентарни избори или втори референдум за Брекзит. Всяко отлагане на датата на Брекзит изисква единодушно одобрение от лидерите на останалите 27 страни членки на ЕС.

Ако споразумението претърпи загуба с голяма разлика, премиерът Тереза Мей ще се изправи пред натиск да подаде оставка. Но тя се зарече да продължи, а няма как нейната Консервативна партия да я отстрани като лидер - след неуспешния вот на недоверие за лидерството на Мей, внесен от депутати консерватори през декември, тя е в безопасност от друго предизвикателство за лидерството ѝ в продължение на една година.

Горната камара на британския парламент отхвърли сделката на Мей за Брекзит

Горната камара на британския парламент отхвърли сделката на Мей за Брекзит

Вотът се проведе 24 часа преди ключовото гласуване в Камарата на общините

Основната опозиционна Лейбъристка партия посочва, че ще се опита да предизвика избори, като внесе вот на недоверие на цялото правителство. Но гласуването няма да успее, освен ако някои членове на управляващите консерватори или коалиционните им партньори от северноирландската Демократична юнионистка партия не се разбунтуват и не застанат на страната на опозицията.

Ако правителството загуби вота на недоверие, то ще има 14 дни, за да обърне резултата, като спечели доверието на депутатите в ново гласуване - вероятно с нов министър-председател, ако Мей бъде убедена да подаде оставка. Ако това не се случи, ще има избори - процес, който отнема от пет до шест седмици.

Възможен е и втори референдум за Брекзит. Кампанията за такъв, водена главно от поддръжници на губещата страна за оставане в ЕС на референдума през 2016 г., набира скорост, след като клопките и сложността на процеса по развода започват да се изясняват.

Мей пред депутатите: Историята ще ви съди, Брекзит без сделка е заплаха за страната

Мей пред депутатите: Историята ще ви съди, Брекзит без сделка е заплаха за страната

Мей говори пред Камарата на общините в последен опит да убеди депутатите

Правителството твърдо се противопоставя на втори референдум, но предупреди, че все по-вероятно е решението за излизане от ЕС да бъде отменено, ако споразумението на Мей бъде отхвърлено.

Не е ясно дали мнозинството от британските депутати ще подкрепи нов референдум или какъв би бил въпроса. Много политици, които подкрепят ЕС, искат избор между излизане според предложените условия и оставане в ЕС, но други казват, че излизането без сделка също трябва да бъде вариант.

Има голям шанс всеки нов референдум да бъде толкова разделящ, колкото и първият.

"Без споразумение" е изход, който малко хора искат, но това е също вариант по подразбиране. Ако споразумението за развод не бъде одобрено, променено или блокирано, Великобритания ще престане да бъде член на ЕС в 23 часа лондонско време на 29 март.

"Bank of England" предупреди, че излизането от Общността без никакво споразумение може да хвърли Великобритания в най-дълбоката рецесия от близо 100 години.

Тереза Мей: Брекзит може да спре, ако отхвърлите сделката с ЕС

Тереза Мей: Брекзит може да спре, ако отхвърлите сделката с ЕС

Най-вероятният резултат ще бъде парализа на парламента и "риск да няма Брекзит"