Най-голямата банка на Дания - Danske Bank, е "изпрала" през естонския си клон милиарди "кървави" долари от Русия. През седмицата стана ясно, че става дума за 7 милиарда долара, но разследването продължава и крайната сума може да се окаже по-голяма, съобщи "Дойче веле".

Ръководството на банката се отнася "много сериозно" към разкритията, увери представителят на Danske Bank Андерс Йоргенсен, цитиран от датския в. Berlingske. По думите му е твърде рано да се правят изводи преди да приключи разследването и да се види цялостната картина.

В аферата са замесени десетки компании.

Съобщава се за връзка между тези компании и случая с убийството на адвоката Сергей Магнитски. Юристът, който разкри прането на милиарди руски пари в Европа, загина в руски арест през 2009 г.

Основно замесените фирми са регистрирани в популярни офшорни зони като Панама, Белийз, Вирджинските острови, а пощенските им адреси се намират в Москва.

"Всеки грамотен следовател ще стигне до извода, че са налице явни признаци за легализиране на незаконни доходи", коментира британският експерт по случаите с пране на пари Греъм Бароу.

Министърът на промишлеността на Дания - Расмус Ярлов, заяви, че ако информацията се потвърди, това ще означава, че става дума за "крайно сериозен случай, хвърлящ сянка на недоверие върху цялата банкова система".