Силните зимни бури, които удариха Европа с урагани ветрове и проливни дъждове, причиниха смъртта на най-малко петима души, съобщава АП.

Две жени, майка и дъщеря загинаха в Полша, след като бурята откъсна покрива на сграда за ски оборудване под наем в планинския курорт Буковина Татрзанска, близо до границата със Словакия и го стовари върху хора, стоящи до ски влек. Други двама души са ранени при инцидента.

В Швеция един човек се удави след като лодката, с която той и друг човек плават в езерото Феген, се обръща. Другият човек все още е в неизвестност.

Двама мъже, един в северната част на Словения и друг в южна Англия, загинаха, след като колите им бяха ударени от падащи дървета.

Великобритания, която бе ударена най-сериозно от бурята в неделя, оценява щетите и опитва да възстанови електричеството за 20 000 домове. За части от северна Англия и Шотландия прогнозите са за виелици и сняг. "Докато бурята Сиара се отдалечава, това не означава, че навлизаме в по-спокоен период от време", заяви метеорологът Алекс Бъркил.

Около 110 предупреждения за наводнения са в сила в цялата страна. В шотландския град Ховик, който граничи с Англия, къща за гости и бистро се срути в река Тевиот в неделя. Никой не е пострадал.

"Бритиш Еъруейс" заяви, че ще има "незначителен ефект" в графика в понеделник. "Ние се свързваме със засегнатите и въведохме допълнителни екипи за клиентите, които да им помогнат с редица опции, включително пълно възстановяване на суми или алтернативен полет", заявиха от авиокомпанията.

Бурята премина през Франция, въпреки че метеоролозите предупредиха, че в Средиземноморския остров Корсика може да се наблюдават ветрове до 200 км/ч по-късно в понеделник. До 130 000 домове бяха без ток в понеделник сутрин, простиращи се от Бретан, в Западна Франция, през Нормандия и северните райони.

В Германия комуналните компании също се опитват възстановят захранването в около 50 000 домове в Северна Бавария в началото на понеделник.

Пътуването с влак през най-голямата европейска икономика също бе сериозно нарушено. "Дойче Бан" заяви, че в понеделник бавно възобновява междуселищните железопътни услуги в северната част на страната, но предупреди пътуващите да очакват допълнителни прекъсвания.

Авиокомпании отмениха стотици полети от летищата в Германия.

Бурята, която бе наречена Сабин в Германия, доведе и до затваряне на училища в няколко градове и региони, включително в германската провинция Северен Рейн-Вестфалия, където няколко души бяха ранени от падащи клони и дървета.

Метеоролозите очакват пориви до 140 километра в час в планинските райони на Южна Германия по-късно в понеделник.

Около 96 000 домакинства също бяха без ток в Чешката република и поне седем полета от международното летище в Прага бяха отменени, включително полетите до Цюрих, Мюнхен, Франкфурт, Дюселдорф, Лондон и Амстердам.

Еърбъс A320 на Qatar Airways бе отклонен от Прага към Виена, след като пилотите не можаха да кацнат в началото на понеделник. Десетки влакове бяха блокирани заради дървета по коловозите, докато други са забавени.

Силна буря наруши транспортния трафик в Европа

Силна буря наруши транспортния трафик в Европа

Властите вземат извънредни мерки