Американски джихадист от ДАЕШ ("Ислямска държава") е блокиран втори ден на границата между Гърция и Турция, след като беше депортиран от Анкара. "Не е наш проблем", обяви турският президент Реджеп Ердоган, цитиран от "Гардиън".

Вчера Анкара обяви, че е започнала да репатрира джихадисти от ДАЕШ.

Ердоган заплаши ЕС с прекратяване на разговорите и джихадисти от "Ислямска държава"

Ердоган заплаши ЕС с прекратяване на разговорите и джихадисти от "Ислямска държава"

"Хей, Европейски съюз, знай това"

Мъжът, който според турската медия Demiroren се казва Мохамед Дарвис, се смята, че е американски гражданин от йордански произход. Той беше депортиран в понеделник като част от новата спорна политика на Турция да депортира чуждестранни джихадисти.

Турски представител коментира пред АФП, че той е отказал да бъде върнат в САЩ и е поискал да бъде изпратен в Гърция. Атина пък обяви, че е отказал да влезе, когато се е опитал да премине през ничия земя между двете държави в гръцкия град Кастаниес. Джихадистът е прекарал нощта отвън. Свидетели разкриха, че мъжът се е опитал да се обърне към журналистите на турската страна на границата.

Ердоган щял да "захапе" Тръмп, че САЩ не са си спазили обещанието за Сирия

Ердоган щял да "захапе" Тръмп, че САЩ не са си спазили обещанието за Сирия

Турция няма да приеме бездействие на Европа по въпроса със затворниците от ДАЕШ

Запитан да коментира информацията, Ердоган отговори: "Дали (депортираните джихадисти от ДАЕШ) са блокирани тук на границата, не ни е грижа. Ние ще продължим да им ги изпращаме. Дали ще ги приемат, или няма, това не ни интересува".

Ердоган заплаши да освободи всички джихадисти и да ги изпрати на Европа.

Турция се закани да репатрира част от 1200 чуждестранни джихадисти в турски затвори.