Премиерът на Великобритания отрича, че е излъгал кралицата във връзка с решението да разпусне парламента. Според него тези твърдения не отговарят на истината, съобщават "Гардиън" и други медии.

Запитан дали е излъгал кралицата, когато поиска от нея парламентът да бъде разпуснат за пет седмици, той отговори: "Абсолютно не. Върховният съд в Англия се съгласи с нас, но Върховният съд ще трябва да реши". Той добави, че е необходима реч на кралицата, да се направят всички неща на национално ниво.

Джонсън към парламента: Дори да ми вържете ръцете, няма да забавя Брекзит

Джонсън към парламента: Дори да ми вържете ръцете, няма да забавя Брекзит

Правителството ще продължи да договаря сделка, докато се подготвя да напусне без такава, категоричен е той

Борис Джонсън "много се надява" да бъде постигнато споразумение за Брекзит.

"Парламентът ще има време преди и след тази решаваща среща на 17 и 18 октомври да проведе обсъждания за споразумението за Брекзит. Много се надявам да сключим споразумение, както казах, на тази решаваща среща. Работим много здраво и аз посещавам европейските столици за разговори с нашите приятели", каза той.

На 17 и 18 октомври ще се проведе среща на върха на ЕС.

Ако не успеем да постигнем споразумение до края на следващия месец, ние ще бъдем готови да напуснем, предупреди той.

Европарламентът атакува отношението на Великобритания към гражданите на ЕС

Европарламентът атакува отношението на Великобритания към гражданите на ЕС

Опасява се от поведението на правителството на Борис Джонсън

Правителството многократно заявява, че разпускат парламента, защото искат реч на кралицата през октомври, макар че пет седмици е най-дългото разпускане на парламента за почти 90 г. Добре известно е, че министрите искат да ограничат възможностите на депутатите да прокарат закони, които могат да спрат Брекзит без сделка.

Официално кралицата решава дали да се разпусне парламентът, но тя нямаше избор по въпроса или за продължителността, защото конституционно е задължена да приеме съвета на премиера.

Великобритания заплашена от хаос, ако напусне ЕС без сделка

Великобритания заплашена от хаос, ако напусне ЕС без сделка

Това се посочва в секретни документи, които са публикувани в сряда от правителството

Твърденията, че Джонсън може да е излъгал кралицата за реалните причини за разпускането на законодателния орган бяха подсилени с решението на шотландски съд, който постанови, че правителството не е казало истината за реалната причина за разпускането на парламента.