Си Дзинпин потвърди статута си на най-доминиращия лидер на Китай от Мао Дзедун с площадно ораторство по време на демонстрация на военната мощ на страната, на която участваха хиляди тежко въоръжени войници, пише "Гардиън".

По време на военната проява в северната провинция Хъбей Си заяви пред около 7 000 военнослужещи, че те не трябва да се страхуват "нито от изпитанията, нито от смъртта" при изпълнението на заповедите на Комунистическата партия.

Въоръжените сили трябва да "създадат елитни и могъщи сили, които винаги да са готови за бой, способни да се бият и да осигурят победа, за да изпълнят възложените от Партията и народа задачи в новата ера", добави Си, който наскоро затвърди властта си, превръщайки се в най-влиятелния китайски лидер в съвременната история на страната.

"Докато Си Дзинпин обявяваше инструкциите си, имаше продължителни и шумни аплодисменти", пише официалната трибуна на Комунистическата партия People"s Daily, която публикува снимка със Си Дзинпин, който е облечен във военна униформа и  носи черни кожени ръкавици.

Вестникът отбелязва, че армията е била събрана на 4 000 места в Китай, за да чуе заповедите на главнокомандващия. Пред знамето на армията военнослужещите обещаха "решително да изпълняват заповедите на председателя Си".

Националистическият вестник Global Times определи като "епохално" събитие мобилизацията на армията.

Според изданието за първи път от основаването на страната председателят на Централния военен комитет директно инструктира армията за обучение, това показва, че подобряването на бойната готовност е стратегическа мисия на китайската армия.