Руският лидер Владимир Путин увери, че не е предложил поправки в конституцията на страната, за да удължи мандата си и да остане още на власт, информира ТАСС.

Путин: Последната дума за промените ще имат руските избиратели

Путин: Последната дума за промените ще имат руските избиратели

На фона на опасенията от нагласен вот

Според руското законодателство президентът може да управлява два поредни мандата по 6 г., което означава, че Путин трябва да напусне властта през 2024 г.

Основно нашата конституция гласи, че общините не са пряко свързани с държавата. Трябва да бъде единна система на власт, така че горните нива на властта да могат да бъдат отговорни за това, което се случва на по-ниските нива, и така тези, които работят в общинските органи да бъдат свързани със страната и интересите й. Същото трябва да се случи и в много други области, и заради това го предлагам, и няма да удължа мандата си, коментира той по време на посещение в Череповец.

Снимка 465102

Източник: ЕПА

Путин гледа с лошо око на експеримент с парламентарна република в Русия

Путин гледа с лошо око на експеримент с парламентарна република в Русия

Русия имала нужда от силна президентска власт

Руските конституционни промени, изложени по време на обръщение пред Федералното събрание, са диктувани от живота, каза още Путин.

Той подчерта, че колкото по-широка е дискусията за конституционните промени, толкова по-народна ще е руската конституция. Руският лидер поясни, че хората ще усетят, че участват в този процес благодарение на тази по-широка дискусия.

Снимка 465100

Източник: ЕПА

Предстоящият референдум ще бъде решаващият фактор за крайното решение за конституционните промени, продължи Владимир Путин. Според него предстоящото гласуване е най-висшата форма на демокрация - плебесцит.

Путин обяви, че процесът по изменение на конституцията ще отнеме грубо около 3 месеца.

На 23 януари Държавната дума на Русия прокара на първо четене законопроекта за промени в конституцията. Първоначално второ четене беше планирано за 11 февруари, но впоследствие беше изместено за края на февруари и началото на март заради много предложения за поправки.

След приемането на законопроекта от парламента, той ще бъде подложен на референдум.

На 15 януари Путин, по време на обръщението си пред Федералното събрание, обяви, че едно и също лице не трябва да заема длъжността президент на Русия повече от два мандата подред.