Недоволството от състоянието на демокрацията е свързано с ЕС, имиграцията и икономиката, показва ново социологическо проучване на Pew Research Center, цитирано от "Политико".

Изследването разкрива, че в Европа има "разделени виждания за състоянието на демокрацията".

Южноевропйците са по-малко доволни от северноевропейците по отношение на състоянието на демокрацията в техните държави.

Докато 69% от шведите и 64% от холандците са доволни от настоящето състояние на демокрацията у дома, мнозинството в Италия (70%), Испания (81%) и Гърция (84%) споделят противоположно мнение, разкрива базираният във Вашингтон център.

В проучването са включени 27 държави, включително 10 страни членки на ЕС. Сред държавите членки на ЕС средно 52% "не са доволни", а 47% са "доволни" от състоянието на демокрацията, което е голяма промяна между 2017 и 2018 г.

"В Европа недоволството около това как работи демокрацията е обвързано с вижданията за ЕС, дали имигрантите приемат националните обичаи и отношението към популистките организации", заключават авторите на сондажа.

Проучването също е установило силна връзка между демократичното представяне и здравето на икономиката. В 24 от 27-те държави "хората, които казват, че националната икономика е в лошо състояние, е по-вероятно да не са удовлетворени от начина, по който работи демокрацията".

Като пример се посочва Унгария. Всеки осми унгарец, който смята, че икономиката се представя слабо, също не е щастлив със състоянието на демокрацията в страната.

Проучването е проведено през пролетта на 2018 г.