Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху запозна руския президент Владимир Путин в Москва с американския план за Близкия изток, съобщават медии.

Нетаняху пристигна днес в руската столица след посещение във Вашингтон, където президентът на САЩ Доналд Тръмп разкри дългоочаквания мирен план за Близкия изток.

Тръмп даде и ножа, и хляба в ръцете на Нетаняху

Тръмп даде и ножа, и хляба в ръцете на Нетаняху

Самият план на Доналд Тръмп е далеч от това да бъде "сделката на века", защото по-скоро прилича на извиване на ръце, отколкото на постигането на компромис и консенсус. А и е по-вероятно да доведе до нови конфликти, отколкото до мир.

По време на срещата с Путин в Кремъл, Нетаняху описа посещението си в руската столица като символ на "допълнително укрепване на отношенията" и отбеляза, че иска да чуе позицията на президента на Русия за плана на САЩ.

"Вие сте първият лидер с когото разговарям след посещението ми във Вашингтон за споразумението на века на Тръмп. Мисля, че тук има нова възможност, може би дори уникална възможност", поясни Нетаняху.

Планът на Тръмп дава на Израел контрол над еврейските селища на Западния бряг и стратегическата Йорданска долина и обявява Йерусалим за "неделима столица" на Израел. Палестинците отхвърлиха плана.

Тръмп призна суверенитета на Израел над всички еврейски селища, хвали се Нетаняху

Тръмп призна суверенитета на Израел над всички еврейски селища, хвали се Нетаняху

Тръмп "опроверга голямата лъжа"

Премиерът също благодари на Путин за "бързото" решение да помилва израелско-американската гражданка Наама Исахар, която беше осъдена в Русия за притежание на марихуана.

Исахар лежа 10 месеца в руски затвор преди да бъде помилвана. 27-годишната беше осъдена на 7,5 години затвор за близо 10 г. марихуана, открити в багажа й по време на транзитно преминаване през летището в Москва. Тя се връщала в Израел от Индия.

"Имаме възможност да кажем няколко думи за нашите двустранни отношения", заяви от своя страна Путин, но не спомена плана за Близкия изток по време на краткото си изказване.

Руският лидер пожела успех на Наама Исахар и семейството й. Той поясни, че жената е освободена заради усилията на майка й, но два пъти спомена, че в нея са били открити наркотици.

Владимир Путин също благодари за събитията в памет на загиналите при Холокоста по време на посещението му в Израел.