Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху приветства решението на Саудитска Арабия, с което разрешава полети между Израел и ОАЕ през въздушното си пространство.

Нетаняху определи решението на Саудитска Арабия като огромен пробив, който ще помогне на израелската икономика и ще пести пари на клиентите.

Външният министър Габи Ашкенази също приветства решението на Рияд.

Саудитска Арабия разрешава полети между Израел и ОАЕ през въздушното си пространство

Саудитска Арабия разрешава полети между Израел и ОАЕ през въздушното си пространство

Размразяване в Близкия изток...

Решението, което според авиационните власти на кралството е взето по искане на ОАЕ, следва историческото споразумение от миналия месец между Абу Даби и Израел за нормализиране на отношенията.

Саудитска Арабия в повечето случаи забранява полетите до и от Израел да използват нейното въздушно пространство, въпреки че от 2018 г. насам разреши на Air India да лети над страната до Тел Авив.

Пътуващите от Израел ще получат по-добър достъп до стотици световни дестинации чрез хъбовете в Абу Даби и Дубай, след като полетите започнат.

Нетаняху разговаря днес по телефона с египетския президент Абдел Фатах ал Сиси, който заяви, че Египет подкрепя всякакви стъпки, които позволяват създаването на независима палестинска държава и осигуряват сигурност на Израел.