Бившият директор на класифицираната програма на Пентагона за събиране и анализ на данни за "аномални космически заплахи" Луис Елизондо твърди, че неидентифицираните летящи обекти - НЛО са имали пряко въздействие върху американските ядрени инсталации, коментира той в интервю за The Washington Post.

"В нашата страна вече е имало случаи, когато тези НЛО са се намесвали и всъщност са изключвали нашия ядрен потенциал ... Но в същия контекст имаме доказателства, че в други страни те са се намесили в техните ядрени технологии и са ги включвали, което за мен е не по-малко важно", обяснява Елизондо.

"Изглежда има някакво припокриване между тези наблюдения на НЛО и нашата ядрена технология, независимо дали става дума за ядрени двигатели, ядрена енергия или системи за ядрено оръжие. Освен това същите тези наблюдения са направени в чужбина в други страни, същите инциденти, така че това ни говори за глобален проблем", каза той.

ВМС и ВВС на САЩ започват борба с НЛО

ВМС и ВВС на САЩ започват борба с НЛО

Признават за достатъчно странни наблюдения от надежден и обучен военен персонал

"Мисля, че в момента има достатъчно данни, за да се демонстрира, че НЛО имат интерес към нашите ядрени технологии и способността да се намесват в тези ядрени технологии", допълва той, изразявайки опасения относно ядрените самолетоносачи.

"Мисля, че да, не би трябвало да е изненадващо, че интересът към нашите възможности, свързани с ядрените технологии, се е увеличил. И флотът, разбира се, не е имунизиран от това вмешателство".

Той коментира доклада на американското разузнаване, който все още не е публикуван. Очаква се некласифицирана версия да бъде представена на Конгреса на САЩ до 25 юни.

Елизондо подчерта, че в доклада се посочва, че НЛО не са разработка на Русия, Китай или САЩ. "Тази седмица научихме за дискусиите на ръководството на най-високо ниво, които този доклад окончателно твърди, веднъж завинаги, че това не е наша технология. И това е много важно".

"Така че остават само две опции и отново това е чужда конфронтация или нещо съвсем различно. И мисля, че сега започваме да откриваме, както чухме от директора на Националното разузнаване и от собствения си опит мога да ви кажа, че сме напълно сигурни, че това не е руска или китайска технология".

ЦРУ разсекрети файлове за НЛО

ЦРУ разсекрети файлове за НЛО

Безпрецедентен ход от разузнавателната агенция

По негово мнение докладът ще посочи, че има около 100 случая на наблюдения на НЛО, които са достатъчно убедителни, за да изискват допълнително внимателно проучване на това явление.

"Ако се окаже, че е някаква вражеска технология, която наистина ни превъзхожда в технологичната сфера, 180 дни (продължителността на разследването), мисля, че няма да са достатъчни. Аз мисля, че доклада ще каже приблизително следното: "Има около сто случая, които са достатъчно убедителни, че те определено демонстрират някакъв вид способности, технологии, които ние нямаме", коментира бившият шеф на НЛО програма за събиране на данни.

"Второ, ние нямаме никаква представа какво е това. Нямаме доказателства, които да предполагат, че са от космоса, но в същото време нямаме доказателства, че не са."

Според него съвременните технологии за наблюдение правят възможно записването на НЛО не само в небето, но и под водата. Той каза, че тези обекти се отличават от технологиите, налични в Съединените щати, със изключително виоска "скорост, способност незабавно да променят посоката на движение", "камуфлаж или, както се нарича още, ниска видимост", както и "способност не само да лети в нашата атмосфера - на малки и големи височини - но и потенциално във вакуум, например в космоса и дори под водата."

"Видяхме тези обекти, те бяха записани не само в нашата атмосфера, има доказателства, които предполагат, че те също са били проследени под вода", добави Елизондо.

Докладът на САЩ за НЛО не открива доказателства за извънземна дейност, но не я изключва

Докладът на САЩ за НЛО не открива доказателства за извънземна дейност, но не я изключва

Прегледът на 120 инцидента установява, че американска технология не е участвала в повечето случаи