Норвегия препоръча ваксината срещу коронавируса на AstraZeneca да се прилага при хора на възраст над 65 г. след публикуването на нови проучвания и на фона на надеждите, че ще помогне за ускоряване на имунизацията, информира АФП.

Първоначално скандинавската страна прилага ваксината само при тези под 65 г., тъй като британско-шведската компания не е направила достатъчно проучвания с възрастни хора.

Следвайки Франция, Германия, Италия и няколко съседа, норвежката здравна агенция обяви, че препоръчва ваксината да се прилага при хора на възраст над 18 г., след като британски проучвания показват, че ваксината е ефективна и при хора на възраст над 65 г.

Правителството веднага отговори, че ще изпълни препоръката на агенцията.

Норвегия също иска да увеличи периода на изчакване между първата и втората доза от ваксините на Pfizer/BioNtech и Moderna от 3 на 6 седмици. Все още се чака финално одобрение от здравната агенция, което ще позволи повече хора да бъдат ваксинирани с първата доза.

Премиерът Ерна Солберг заяви пред парламента, че очаква да осигурят ваксина за всички пълнолетни през лятото. Тя поясни, че ако успеят да държат под контрол епидемията през март-април, ще започнат да отварят от май.

Повече от 391 000 души са ваксинирани с първата доза в скандинавската държава с 5,4 милиона души население, а почти 210 000 са получили двете дози.

В Норвегия има 632 жертви на коронавируса.