Епидемията от коронавирус в Норвегия е под контрол, обяви здравният министър на скандинавската страна, цитиран от "Ройтерс".

Безработицата в Норвегия скочи до рекордните 14,7%

Безработицата в Норвегия скочи до рекордните 14,7%

Това е най-високото регистрирано ниво, след като икономиката на страната спря заради мерките срещу разпространението на коронавируса

Той съобщи за нисък процент на предаване на заболяването. По думите на Бент Хойе носител на коронавируса в страната сега заразява средно по 0,7 души. Целта на правителството е да ограничи разпространението максимално до един човек.

Правителството ще реши в сряда дали да удължи рестрикциите, включително дали да останат затворени училищата и детските градини след средата на април.

Швеция дава много повече жертви от коронавирус от останалите в Скандинавия

Швеция дава много повече жертви от коронавирус от останалите в Скандинавия

Либерален режим в Швеция срещу затегнат режим в останалата Скандинавия

В Норвегия са потвърдени 5755 заразени с коронавирус и 59 починали. През уикенда са регистрирани още 547 случая и са починали 15 души.

Швеция е най-засегнатата страна от останалите скандинавски държави. Там са потвърдени 7206 случая (+1128 от петък) и 477 починали (+144 от петък). Правителството на Швеция обмисля да направи обратен завой и да въведе по-стриктни мерки за ограничаване разпространението на вируса.

Швеция обмисля обратен завой в борбата с коронавируса

Швеция обмисля обратен завой в борбата с коронавируса

Скандинавската държава е една от малкото в Европа, които все още не са наложили мерки за блокиране на населението по домовете

В Дания са потвърдени 4647 случая (+ 1261) и 187 починали (+48).

Във Финландия има 2176 случая (+561) и 27 починали (+7).

В Исландия са заразени 1562 души (+198) и четирима са починали.

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 1,13 млн. потвърдени случая, а починалите са повече от 63 000. Регистрирани са случаи в 207 държави и територии. Данните на Университет "Джон Хопкинс" показват над 1,28 млн. случая и над 70 000 починали в 183 държави, възстановили са се повече от 265 000.

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академия, на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джон Хопкинс".