Швеция обмисля обратен завой по отношение на мерките срещу коронавируса, съобщава "Дойче веле", позовавайки се на местни медии.

Скандинавската държава е една от малкото в Европа, които все още не са наложили мерки за блокиране на населението по домовете.

Правителството търси по-големи правомощия, за да наложи блокада или по-големи ограничения на обществения живот.

Швеция дава много повече жертви от коронавирус от останалите в Скандинавия

Швеция дава много повече жертви от коронавирус от останалите в Скандинавия

Либерален режим в Швеция срещу затегнат режим в останалата Скандинавия

Правителството на скандинавската държава подкрепи предложение без одобрението на парламента, което ще осигури по-голяма власт за налагане на извънредни мерки в борбата срещу коронавируса. Сега правителството чака одобрението на другите партии.

Опозиционните партии поискаха да им се позволи да подлагат на проверка и контрол всяко решение на правителството, взето на базата на извънредното законодателство. Правителството се надява предложението да бъде одобрено през следващите дни.

Коронавирус: Швеция – изключението на Европа

Коронавирус: Швеция – изключението на Европа

Ние се доверяваме на правителството и на системата за разлика от други държави

Междувременно бившият премиер и дипломат на Швеция Карл Билд написа в "Туитър", че сега правителството търси одобрението на парламента за прокарване на законодателство, което ще позволи налагане на по-твърди мерки срещу коронавируса.

Изглежда, че най-малко има мълчаливо признание, че в момента поетият политически курс не е достатъчен. Може би е време за действия, написа той в социалната мрежа.

Швеция е най-засегнатата страна в сравнение с останалите скандинавски държави. В Швеция са потвърдени повече от 6400 случая, а 373 са починали. 

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 1 млн. потвърдени случая, а починалите са повече от 57 000. Регистрирани са случаи в 207 държави и територии. Данните на Университет "Джон Хопкинс" показват над 1,2 млн. случая и над 64 000 починали в 181 държави, възстановили са се повече от 246 000.

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академия, на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джон Хопкинс".