Университетът в Осло е отказал да приеме норвежкият атентатор Андерш Брейвик, който излежава присъда за убийството на 77 души, да учи право дистанционно, съобщи БиБиСи.

Ръководството на висшето учебно заведение е достигнало до извода, че Брейвик не е достатъчно подготвен да започне обучение във Факултета по политология, където е подал документи. Официалното писмо с отказа вече е изпратено до затвора, където е терористът.

34-годишният Брейвик не е завършил университет. Според ръководството на университета Брейвик трябва да задълбочи знанията си по редица предмети и след това би могъл отново да подаде документи. В Норвегия университетите приемат студенти на базата на резултатите от матурите. По-рано беше съобщено, че Андерш Брейвик се е представлял значително по-добре от своите съученици в училище. Преди да извърши терористичния атентат, Брейвик е посещавал университет, но е прекъснал образованието си, когато се е увлякъл по крайнодясната идеология.

Атентаторът е подал документи за прием в Университета в Осло в края на юни тази година. Преподавателите от висшето учебно заведение се изказали изключително негативно пред перспективата да преподават на човек, извършил масово убийство. Ръководството на затвора обаче подкрепило намеренията на Брейвик да започне да учи.