Новият президент на Мианмар Тхин Чжо положи клетва – първият избран граждански лидер за последните повече от 50 години, съобщава БиБиСи.

Чжо е близък съюзник на Нобеловия лауреат за мир Аун Сан Су Чжи, чиято Национална лига за демокрация (NLD) спечели на исторически избори през ноември.

Парламентът на Мианмар с първи демократично избран президент от 50 г.

Парламентът на Мианмар с първи демократично избран президент от 50 г.

Тхин Чжо спечели 360 от 652 гласа

Конституцията на страната не разрешава на Аун Сан Су Чжи да се кандидатира за президент, но тя се закани да ръководи държавата.

69-годишният Чжо заяви, че ще бъде „верен” на мианмарския народ, след като положи клетва на обща сесия на парламента в столицата Найпидо.

Според него предизвикателство пред страната е нуждата от национално помирение. От десетилетия правителството е във въоръжени конфликти с различни етнически групи.

Започна нова ера в политическия живот на Мианмар

Започна нова ера в политическия живот на Мианмар

80% от местата в парламента се държат

Той говори за конституцията и съгласуването й с модерни демократични ценности. По време на предизборната кампания NLD обяви, че основна цел е промяна на конституцията.  Но въпросът е най-деликатният, тъй като военните държат 25% от парламентарните места, което означава, че имат право на вето при всякакви промени на основния закон при необходими повече от 75%, за да бъдат прокарани изменения.

Двамата вицепрезиденти също положиха клетва, както и министрите от новия кабинет.

Повечето министерски кресла са заети от Национална лига за демокрация, включително на външните работи, на образованието, енергетиката и канцеларията на президента.

Но военните, които все още имат влияние в политическия живот на страната, номинираха свои представители в три ресора – отбрана, вътрешни работи и по граничните въпроси.

Аун Сан Су Чжи ще ръководи четири ведомства.

Миналата година NLD спечели 80% от оспорваните парламентарни места на исторически избори, които бяха проведени относително свободно и честно.

Чжо поема поста държавен глава на страната от 1 април.