Нова ИРА пое отговорност за убийството на журналиста Лира МакКий, като в изявление до The Irish News, организацията предоставя "пълно и искрено извинение" на семейството и приятелите й, съобщава БиБиСи. 

29-годишната МакКий бе простреляна в главата в четвъртък вечер, докато наблюдаваше бунтове в Лондондери. Полицията съобщава, че е имало "масиран отговор" за убийството й и са призовали повече членове на обществото да излязат.

Изявлението на Нова ИРА идва след като твърдо лявата републиканска политическа партия Саорад, която подкрепя Нова ИРА, преди това се опита да оправдае използването на насилие в четвъртък.

Убитата в Лондондери е журналист, отразяващ конфликта в Ълстър и бойците от ИРА

Убитата в Лондондери е журналист, отразяващ конфликта в Ълстър и бойците от ИРА

Тя е в класацията "30 под 30 в медиите" на списание "Форбс" през 2016 г.

МакКий е стояла близо до полицейски автомпобил 4х4, когато е застреляна, след като маскиран стрелец стрелял по полицията и присъстващи.

Протест от приятели на МакКий се състоя в понеделник пред офис в Дери, използван от дисидентски републикански политически групи.

Полицията заяви, че общественият отговор на убийството е "огромен". Има "осезаема промяна" в настроенията на общността в подкрепа на тяхното разследване, от гледна точка на разузнаване.

Полицията призовава обществеността да "излезе и да разговаря".

Двама младежи арестувани за терористичния акт в Северна Ирландия

Двама младежи арестувани за терористичния акт в Северна Ирландия

Беше убита 29-годишната журналистка Лайра МакКий

Полицията и прокуратурата са обсъдили какви мерки биха могли да бъдат на разположение за защита на свидетелите, които се страхуват да дадат показания в процеса.

Смята се, че Нова ИРА е създадена между 2011 и 2012 г. след сливането на няколко по-малки групи, включително и Истинска ИРА, която сама по себе си е родена от разделение във Временна ИРА (ВИРА) през октомври 1997 г., във връзка с приемането на мирния процес от Шин Фейн.

Нова ИРА се свързва с четири убийства.

Обрат по разследването на убийството в Лондондери

Обрат по разследването на убийството в Лондондери

Двамата младежи бяха освободени

Убийството на МакКий е 21 години след подписването на мирния договор в Северния Ирландия.

Мирното споразумение от 1998 г. бележи края на десетилетия конфликт, включващ републиканци и лоялисти, по време на който се смята, че са загинали около 3600 души.

Споразумението от "Добрия петък" е резултат от интензивни преговори, включващи правителствата на Великобритания и Ирландия и политическите партии в Северна Ирландия.

Група, наричаща се ИРА, пое отговорност за пакетите с бомби на Острова

Група, наричаща се ИРА, пое отговорност за пакетите с бомби на Острова

Поема се отговорност за изпращането на пет взривни устройства