Полицията на Нова Зеландия се отказа от планове за въоръжени патрули след кръвопролитната атака в Крайстчърч. Властите решиха да не го прилагат след критики, че планът може да доведе до милитаризирането на полицията в американски стил, информира АФП.

Полицията в Нова Зеландия обикновено работи без оръжия, но изпробва въоръжени патрули, след като нападател изби 51 мюсюлмани в Крайстчърч през март 2019 г. Тогава полицията обяви, че най-масовото убийство в съвременната история на страната е променило средата и те трябва да имат възможностите за бързо разполагане на въоръжени полицаи при случаи с висок риск.

Планът не се приема добре от някои новозеландци, които не са свикнали да виждат въоръжени полицаи, особено сред малцинствата.

Премиерът Джасинда Ардърн заяви, че е напълно против рутинно въоръжаване на полицията, въпреки че тя подчертава, че патрулите са въпрос, който трябва да бъде решен от силите на реда.

Днес стана ясно, че прекратяват въоръжените патрули, след като полицията се е вслушала в общественото мнение.

Решението идва на фона на световните протести след убийството на Джордж Флойд в САЩ от полицай.

Нова Зеландия затегна и законите за притежание на огнестрелно оръжие след стрелбата в Крайстчърч.

Нападателят от Крайстчърч Брентън Тарант е държан в затвор със засилена охрана, след като се призна за виновен по 51 обвинения в убийство, 40 опита за убийство и едно обвинение в тероризъм.