Във вторник се появиха шокиращи нови доказателства, че австралийски войници са нарушили правата на афганистанците по време на водена от САЩ война срещу тероризма. Снимки, публикувани от Guardian Australia, например показват, че старши австралийски войници от специалните части пият бира от протеза на крак на мъртъв талибански войник, взет като трофей.

Снимките са направени в незаконен бар от британското издание в разтърсената от войната страна. Войник от снимката все още служи във въоръжените сили. Неофициалният бар, известен като Fat Lady"s Arms, е създаден през 2009 г. в австралийската база в Тарин Коут, столицата на провинция Урузган.

Разкриването идва, докато тече разследване за военни престъпления в Афганистан от австралийското министерство на отбраната.

Австралийските спецчасти убили 39 цивилни в Афганистан

Австралийските спецчасти убили 39 цивилни в Афганистан

Убийствата представляват военни престъпления

Припомняме, че по-рано стана ясно, че австралийските специални части са замесени в убийството на 39 афганистански цивилни. При някои случаи са екзекутирани затворници, измисляни са истории за прикриване на убийствата и са поставяни оръжия до телата. Тези открития бяха посочени в голям доклад след разследване в продължение на повече от 4 г.,оповестено през ноември.

Докладът описва действията на специалните сили като "безобразни и предателство" спрямо австралийските въоръжени сили.

Той разследва шокиращите твърдения срещу австралийските елитни части от 2016 г., като са проверени десетки инциденти в Афганистан между 2005 г. и 2016 г. Той разглежда 20 000 документа и 25 000 снимки. Екипът интервюира 423 свидетеля.

Общо 25 извършителя са установени. Някои от тях служат в австралийската армия, като вече има изпратени известия за отстраняването им.

Властите в Афганистан, Турция и Китай поискаха задълбочена проверка и съд за виновните.

Австралия вече поднесе извинения и обеща присъди.